Патриотичен акт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Патриотичният акт''' е [[закон]] на [[Съединени американски щати|САЩ]], чиято официална цел е да „възпира и наказва американските [[терорист]]и в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. Законът често е подлаган на критики с идеята, че дава изключителни възможности на правителството на САЩ за борба му срещу гражданите, били те терористи или не.
'''Патриотичният акт''' ({{lang-en|USA PATRIOT Act}}; пълно название '''''U'''niting and '''S'''trengthening '''A'''merica by '''P'''roviding '''A'''ppropriate '''T'''ools '''R'''equired to '''I'''ntercept and '''O'''bstruct '''T'''errorism Act of 2001'') е федерален [[закон]] на [[Съединени американски щати|САЩ]] приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските [[терорист]]и в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. Законът често е подлаган на критики с идеята, че дава изключителни възможности на правителството на САЩ за борба му срещу гражданите, били те терористи или не. Приет след [[Атентати от 11 септември 2001 г.|Атентатите от 11 септември 2001 г.]] законопроектът е утвърден от Палатата на представителите на [[Конгрес на САЩ|Конгреса на САЩ]] с 357 срещу 66 гласа. [[Сенат на САЩ|Сенатът на САЩ]] приема законопроекта с 98 гласове и един против. На [[26 октомври]] [[Джордж Уокър Буш]] подписва закона с пълното име ''„Закон от 2001 г., сплотяващ и укрепващ Америка чрез предоставяне на надеждни инструменти, необходими за борбата с тероризма и неговото въздържане“''. Действието на Закона е удължавано няколко пъти, като следващата процедура е запланирана за 2012 г.

{{САЩ-мъниче}}


[[Категория:Политика на САЩ]]
[[Категория:Политика на САЩ]]

Версия от 12:22, 10 септември 2011

Патриотичният акт (Шаблон:Lang-en; пълно название Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) е федерален закон на САЩ приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. Законът често е подлаган на критики с идеята, че дава изключителни възможности на правителството на САЩ за борба му срещу гражданите, били те терористи или не. Приет след Атентатите от 11 септември 2001 г. законопроектът е утвърден от Палатата на представителите на Конгреса на САЩ с 357 срещу 66 гласа. Сенатът на САЩ приема законопроекта с 98 гласове и един против. На 26 октомври Джордж Уокър Буш подписва закона с пълното име „Закон от 2001 г., сплотяващ и укрепващ Америка чрез предоставяне на надеждни инструменти, необходими за борбата с тероризма и неговото въздържане“. Действието на Закона е удължавано няколко пъти, като следващата процедура е запланирана за 2012 г.