Разлика между версии на „Патриотичен акт“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Преподреждане)
'''Патриотичният акт''' ({{lang-en|USA PATRIOT Act}}; пълно название '''''U'''niting and '''S'''trengthening '''A'''merica by '''P'''roviding '''A'''ppropriate '''T'''ools '''R'''equired to '''I'''ntercept and '''O'''bstruct '''T'''errorism Act of 2001'') е федерален [[закон]] на [[Съединени американски щати|САЩ]] приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските [[терорист]]и в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. Приет след [[Атентати от 11 септември 2001 г.|Атентатите от 11 септември 2001 г.]] законопроектът е утвърден от Палатата на представителите на [[Конгрес на САЩ|Конгреса на САЩ]] с 357 срещу 66 гласа. [[Сенат на САЩ|Сенатът на САЩ]] приема законопроекта с 98 гласа срещу един против. На [[26 октомври]] [[Джордж Уокър Буш]] подписва закона с пълното име ''„Закон от 2001 г., сплотяващ и укрепващ Америка чрез предоставяне на надеждни инструменти, необходими за борбата с тероризма и неговото въздържане“''. Действието на Закона е удължавано няколко пъти, като следващата процедура е запланирана за 2012 г.
 
Законът често е подлаган на критики с идеята, че дава изключителни възможности на правителството на САЩ за борбапротивоконституционно муупражняване срещуна власт над гражданите, били те терористи или не., Втъй частносткато законът разширява правомощията на [[ФБР]] да извършва електронен шпионаж, коетоявяващо се окачествява като нарушение на [[Четвърта поправка към Конституцията на САЩ|четвъртата поправка]] към [[Конституция на САЩ|конституцията]]. Счита се, че не може този закон да е бил изготвен в отговор на събитията от 11 септември поради краткия срок за неговото официално изготвяне.<ref>[http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-4631871144083884704&hl=en Conversation over dinner with Richard Clarke]</ref>
 
Един от видните критици на закона е влиятелният американски политик и два пъти кандидат за президент на САЩ [[Рон Пол]].
 
== Вижте още ==
* [[Конспиративни теории за атентатите от 11 септември 2001 г.]]
 
== Препратки ==

Навигация