Разлика между версии на „Бразилски институт по география и статистика“

Направо към навигацията Направо към търсенето
к.
мNo edit summary
(к.)
[[Файл:Ibge em poá são paulo brasil.jpg|250px|thumb|Преброител от IBGE с [[PDA]] ([[palmtop]]) използван за преброяване на населението през 2007 г. в [[Поа]], [[Сао Пауло (щат)|Сао Пауло]]]]
'''Бразилският институт по география и статистика''', ({{lang-pt|Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística}}, по-известен с акронима IBGE - ''ИБЖИ''), е публична фондация към Федералното правителство на [[Бразилия]], създадена през [[1934]] г. и установена две2 годинигод. по-късно под името Национален статистически институт. Негов основател и главен поддръжник е статиста Мариу Аугусту Тейшейра ди Фрейтас. Настоящето име датира от [[1938]] година. Седалището на института се намира в град [[Рио де Жанейро]], в едноименния щат.
 
Негов основател и главен поддръжник е статистикът Мариу Аугусту Тейшейра ди Фрейтас. Настоящето име датира от [[1938]] г. Седалището на института се намира в гр. [[Рио де Жанейро]], в едноименния щат.
 
IBGE има отговорности, свързани с природните науки, както и със социалната, демографската и икономическата [[статистика]], включително и преброяването на населението и организиране на информацията, получена от тези преброявания за доставянето ѝ на органите на държавната власт (федерална, щатска и общинска), както и на други институции и за широката общественост.
{{Бразилия-мъниче}}
 
[[Категория:Научно-изследователскиРио институтиде Жанейро]]
[[Категория:ДържавноНаука устройство нав Бразилия]]
[[Категория:Статистически организации]]
 
[[ca:IBGE]]

Навигация