Германски съюз: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ca:Confederació Germànica
Amirobot (беседа | приноси)
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:کنفدراسیون آلمان
Ред 27: Ред 27:
[[et:Saksa Liit]]
[[et:Saksa Liit]]
[[eu:Germaniar Konfederazioa]]
[[eu:Germaniar Konfederazioa]]
[[fa:کنفدراسیون آلمان]]
[[fi:Saksan liitto]]
[[fi:Saksan liitto]]
[[fr:Confédération germanique]]
[[fr:Confédération germanique]]

Версия от 13:18, 15 септември 2011

Германският съюз или Германската конфедерация (на немски:Deutscher Bund) е краткотрайно политическо обединение на германските държави, съществувало в периода 1815-1866. Образуването на тази конфедерация е следствие на разпускането на Свещената Римска империя. По време на Виенския конгрес е взето решение да не се образува нова единна германска държава, а всички съществуващи тогава немски страни да се сдобият с пълен суверинитет. Броят на немските държави и държавици, в следствие на военни и политически конфликти, е сведен до 39 - от тях 35 княжества и 4 свободни града. В новосформираната конфедерация влиза и Австрийската империя, а от нейните владения е образувана самостоятелната държава Белгия. Конфедерацията представлява съюз на всички немски територии.

Правомощията на конфедерацията са малки. Политическите субекти се обвързват с обща отбрана и са поддържали известен брой общи крепости. Предвидено е в случай на война да се формират общи войскови части. Това се случва само веднъж по време на войната с Дания за Княжество Шлезвиг-Холщайн.

Германският съюз има общ законодателен орган, наречен Диета. Седалището ѝ е в град Франкфурт, под формалното председателство на австрийския император. Законите, който Диетата приема, се отнасят главно до въпросите на отбраната и сигурността. Всяка намеса във вътрешните работи на държавите-членки е неприемлива и отхвърлена. Германският съюз има и митническа уния (Zollverein), която е образувана през 1834 г., по инициатива на Прусия.

Най-бурният момент на този отбранително-икономически съюз е по време на революциите от 1848/49 година, когато делегатите във Франкфурт, увлечени от национални чувства, планират да преобразуват съюза в нова, либерално-гражданска германска империя. Това движение, което ражда съвременното национално знаме на Германия, e разпуснато от пруския крал, който има други планове за обединение на Германия.

След заглъхването на плановете за реорганизация на Германския съюз идва и неговият край. През 1866 година, борещите се за надмощие сред немските държави Прусия и Австрия, си обявяват война, което слага край на Германската конфедерация. След победата на Прусия през 1867 г. е образуван Северногермански съюз, под пруска доминация, който ще послужи като непосредствен повод за пълното германско обединение пет години по-късно в единна Германска империя.

Шаблон:Link FA