Лешочки манастир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Премахната редакция 4274541 на MICHELANGELO (б.)
Ред 1: Ред 1:
{{Сграда
{{Сграда
| име = Лешочки манастир{{Br}}„Св.Атанасий зимни“{{Br}}„Успение Богородично“
| име = Лешочки манастир{{Br}}„Успение Богородично“{{Br}}„Св.Атанасий зимни“
| картинка = St. Athanasius in Lešok.JPG
| картинка = St. Athanasius in Lešok.JPG
| картинка-описание = Църквата Св.Атанасий
| картинка-описание = Църквата Св.Атанасий

Версия от 19:50, 26 септември 2011

Лешочки манастир
„Успение Богородично“
„Св.Атанасий зимни“
Църквата Св.Атанасий
Църквата Св.Атанасий
42.0668° с. ш. 21.0278° и. д.
Лешочки манастир
„Успение Богородично“
„Св.Атанасий зимни“
Местоположение в Република Македония
ВидПравославен манастир
Местоположение с.Лешок, Македония
Изграждане1321
Лешочки манастир
„Успение Богородично“
„Св.Атанасий зимни“
в Общомедия

Лешочкият манастир „Св.Атанасий зимни“ после „Успение Богородично е манастир в диоцеза на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, а в миналото в диоцеза на Българската екзархия[1], като се явява общо название за три църкви край село Лешок, Тетовско в Република Македония.

Към манастирския комплекс в село Лешок, Община Теарце, принадлежат три църкви. Най-старата е посветена на Свети Атанасий от 19 век, която се намира на мястото на манастирския чифлик на средновековния манастирски комплекс Свети Атанасий (12 век), чийто останки пък се намират над калето на Лешок. [2]Тя понася значителни щети по време на военния конфликт през 2001 година, но е възстановена в 2005 година. Втората църква е „Света Богородица“(Успение) е дву-абсидна църква от 19 век, изографисана от майстор Михаил Панайотов от Галичник в 1849 г. при игумена Силвестър (1845—-1860). Църквата параклис „Св.Св.Кирили и Методий“ се помещава в източната страна на южния корпус на манастира. [3]Третата църква на манастирския комплекс е посветена на Лазар Хребелянович и е построена по югославско време между Първата и Втората световна война.

Църквата „Света Богородица“

Писателят Кирил Пейчинович е игумен на манастира от 1818 до смъртта си в 1845 година и гробът му се намира в двора на компекса, до църквата „Света Богородица“.

Взривяване и възстановяване на църквата „Свети Атанасий“

След избухването на така наречената криза в Република Македония през ранната пролет на 2001 година, и продължила до август същата година, е нарушен крехкият баланс в междуетническите отношения между македонци и албанци. Така наречената Армия за национално освобождение контролира почти цяла Северозападна Македония и води престрелки с македонските правителствени сили. Македонското население в смесените райони започва да се изтегля от зоните в обсега на АНО. В тази напрегната обстановка албански екстремисти поставят експлозиви в главната църква на манастирския комплекс до село Лешок и на 21 август взиряват до основи църквата. Още много православни църкви и манастири са поругани през този период на междуетническо напрежение в страната. След подписването на Охридското споразумение през август 2001 година сблъсъците между АНО и македонските сили са преустановени. Обстановката в страната се нормализира и това дава възможност да се започне работата по възстановяването на църквата.

С проектът по възстановяването на църквата в Лешок зе заема Институтът за опазването на паметниците в Република Македония. Към този проект се включва и Европейския съюз, който отпуска 430 000 евро. С тези пари се осъществи възстановяването на църквата със същите камъни, които са използвани при първоначалния ѝ строеж. Всички те са номерирани и сортирани от Македонския институт за паметниците, който осъществи проекта. С парични средства се отзовава и Норвегия. Европейската агенция за възстановяване отпуска допълнителни средства на Македонския институт в размер на 150 000 евро, с които ше бъдат реставрирани и консервирани 392 кв. метра стенописи в църквата.

След четири години, на 23 юли 2005 година, църквата „Свети Атанасий“ в село Лешок е осветена и отново открита за богослужения.

Галерия

Бележки

  1. http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6841 Димитров, Божидар. „Християнството в българските земи. Български манастири“, ИК "Климент Охридски", София, 2001.
  2. Иванов, Йордан, „Български старини из Македония“, 1908, 1931 (фототипно изд. С., 1970, .djvu формат), стр.95
  3. Златарски, Васил, „Пътуване на професор Васил Златарски из Македония, 1916 г.“, стр.86

Външни препратки