Направо към съдържанието

Критична маса: Разлика между версии

3219 байта добавени ,  преди 11 години
редакция без резюме
(Оправяне на двойно пренасочване след преместването на Критична маса (събитие) като Критична маса (колоездене))
Редакция без резюме
#виж{{друго [[значение|понятието|събитието|Критична маса (колоездене)]]}}
 
'''Критична маса''' е понятие от [[ядрена физика|ядрената физика]], обозначаващо минималната [[маса (величина)|маса]] (количество) на материал, способен на [[ядрен разпад]], наличието на която е необходимо условие за ефективно поддържане на [[верижна реакция]] на [[ядрено делене]].
 
Понятието се използва и в астрономическата теория на „[[големият взрив|големия взрив]]", обозначавайки необходимото количество материя за генериране на гравитационна сила, достатъчна за поддържане на разширението на Вселената.
 
Журналисти, публицисти и др. често използват понятието в преносен смисъл когато имат пред вид количество (пари, брой хора, брой предприятия и пр.), необходимо или достатъчно за постигане на търсен ефект или резултат, напр. „критична маса от публична подкрепа”, или “критична маса от абонати, за да може да бъде поддържан частен HD спортен канал”, или “в града трябва да има критична маса от промишлени предприятия, за да може да бъде привлечен повече бизнес отвън”, и т.п.
 
Понятието се среща и при разработката на [[софтуер]]. Всеобща практика е бързо да се съставя и предлага софтуер за определени цели и след това, в процеса на работа, откритите грешки при неговото функциониране (т.н. [[бъг|бъгове]]) да бъдат отстранявани със съответни поправки и добавки към софтуера. Понякога обаче отстраняването на един бъг води до появата на друг или други бъгове. Причините се коренят в недобрия първоначален замисъл и проект на софтуертния продукт, както и в приложението му в ненапълно предвидена и изследвана среда. Ако софтуерът достигне критична маса, той никога не може да бъде [[дебъгване|дебъгнат]] и тогава той следва да бъде отхвърлен и изцяло и наново пренаписан<ref>FOLDOC: Free On-Line Dictionary of Computing http://foldoc.org/critical+mass </ref>.
 
== Бележки ==
<references />