Хай Уикъмб: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Най-ранните документирани сведения за наличието на селището са от 970-та година с името „Wicumun“. Официален статут на пазарен град получава през 1237 година.
 
Средновековната енорийска църква „Вси Светии“, която е сред забележителностите на града, е осветена през далечната 1086 година. Съвременният вид на сградата е резултат от няколкото разширения и реконструкции през вековете. По протежение на главната улица на града, превърната в пешеходна зона през 1990-те години, може да се видят множество сгради от 18-ти и 19-ти век. Сред тях се открояват сградата на общинския съвет, построена през 1757 година, обновена през 1859 година и т.нар. сграда „Пепър Пот“ с интересното си формообразуване, построена през 1761 година. В северния край на града е разположена друга културно-историческа забележителност - имението „Хюендън Манър“, което привлича с прекрасната си архитектура и красиви градини. В средата на 19-ти век, в продължение на три десетилетия, в резиденцията е живял бележития британски държавник [[Бенджамин Дизраели]]<ref>[http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-hughendenmanor „Хюендън Манър“]</ref>.
 
През периода 2000-2008 година, са осъществени няколко големи инвестиционни проекти, придаващи съвременен модерен облик на града. В централната част е изграден големия търговски център „Идън“ с над 100 магазина, кино- и боулинг зали. В близост до него е здигната и новата автогара. С модерна сграда се сдобива и Бъкингамшърския Нов Университет, който е базиран в Хай Уикъмб.
 
== География ==

Навигация