Тауър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: my:လန်ဒန်ရဲတိုက်ကြီး
Ред 122: Ред 122:
[[mk:Лондонска кула]]
[[mk:Лондонска кула]]
[[ms:Menara London]]
[[ms:Menara London]]
[[my:လန်ဒန်ရဲတိုက်ကြီး]]
[[nl:Tower of London (gebouw)]]
[[nl:Tower of London (gebouw)]]
[[nn:Tower of London]]
[[nn:Tower of London]]

Версия от 20:07, 13 октомври 2011

Шаблон:Световно културно наследство

Тауър (на Шаблон:Lang-en, букв. Кулата на Лондон) или Кралският дворец и крепост на Нейно величество (Шаблон:Lang-en) е историческа крепост в централен Лондон, на северния бряг на река Темза. Разположена е в лондонския район Тауър Хамлетс и е отделена от източния край на Лондонското сити от открито пространство, известно като Тауър Хил. Тук е бил римският град Лондиниум, основан в 43 г. сл. Хр., останки от фортификацията му са запазени при замъка. Крепостта е най-старата сграда, използвана от британското правителство.

Тауър често се идентифицира с Бялата кула, първоначалната груба квадратна крепост, построена от Уилям Завоевателя през 1078 г. Бялата кула е висока 27 м и е построена както за защита на норманите от местното население, така и за отбрана на Лондон от външни нашественици. Стените в основата са 4.5 м широки, а в горните части 3.3 м. През 90-те години на 12 век крал Ричард Лъвското сърце построява оградна стена около крепостта и е изкопан ров, напълнен с вода от Темза. През 40-те години на 13 век Хенри III избелва външните стени на крепостта, което дава името ѝ. Целият Тауър е комплекс от няколко сгради, разположени в два концентрични кръга от отбранителни стени и ров.

Първостепенната функция на Тауър е като крепост, кралски дворец и затвор (особено за затворници от висш ранг, включително от кралското семейство като принцовете в Тауър и бъдещата кралица Елизабет I. Тауър също е служел като място за екзекуции и мъчения, оръжейна, хазна, зоологическа градина, Кралският монетен двор, офис за обществени архиви, обсерватория, а след 1303 г. е домът на Коронните скъпоценности на Обединеното кралство.

Затворници

Тауър с Тауър Бридж

Първият затворник е Ранулф Фламбард през 1100 г., който като епископ на Дърам е осъден за изнудване. Той бил отговорен за множество подобрения в проекта на Тауър след като първият архитект Гундулф се връща в Рочестър. Той избягва от Бялата кула като се спуска по въже, вмъкнато в неговата килия в буре с вино.

Сред другите затворници са:

  • Груфид ап Лиуелин (ок. 1200 – 1 март, 1244) уелски принц, най-възрастният, но незаконен син на Лиуелин Велики ("Llywelyn Fawr"). Той пада и загива докато се опитва да избяга от килия в Тауър.
  • Джон Шотландски – след като е принуден да абдикира короната на Шотландия от Едуард I той е затворен в Тауър от 1296 до 1299.
  • Дейвид II, крал на Шотландия
  • Жан II, крал на Франция
  • Шарл Орлеански е един от многото френски благородници, ранени в битката при Азенкур на 25 октомври, 1415 г. Пленен и отведен в Англия като заложник, той остава в плен за 25 години на различни места, включително замъка Уолингфорд. Шарл се помни като талантлив поет благодарение на повече от 500-те стихотворения, които пише, повечето докато затворник.
  • Хенри VI е затворен в Тауър, където е убит на 21 май 1471 г. Всяка година в деня на годишнината от смъртта на Хенри ректорите на Итънския колеж и Кралския колеж в Кеймбридж, които са основани от него, полагат рози и лилии на олтара, който е поставен на мястото, където кралят умрял.
Тауър от 15 век в ръкопис със стихотворения на Шарл Орлеански (1391-1465) в памет на неговото пребиваване като затворник там (Британска библиотека)
  • Маргарет Анжуйска, съпруга на Хенри VI.
  • Джордж Плантагенет, първи херцог на Кларънс, брат на крал Едуард IV.
  • Крал Едуард V и брат му Ричард Шрусбъри, първи херцог на Йорк, известни също като принцовете в Тауър, според народната легенда техният чичо, Ричард, херцог на Глостър ги затваря в Тауър за тяхна защита, след което, по-късно нарежда да бъдат убити.
  • Сър Уилям де ла Пол. Далечен роднина на крал Хенри VII, той е затворен в Тауър в продължение на 37 г. (1502-1539), обвинен в заговор срещу Хенри VII, с което става най-дълго държания затворник.
  • Томас Мор е затворен на 17 април 1535 г. Екзекутиран е на 6 юли 1535 г. и тялото му е погребано в Тауър.
  • Ан Болейн, кралица на Англия, затворена на 2 май 1536 по обвинения в прелюбодеяние, държавна измяна и кръвосмешение.
  • Хенри Хауърд, граф на Съри
  • Едуард Сиймур, брат на кралица Джейн Сиймур, и неговият иконом сър Джон Тин
  • Бъдещата кралица Елизабет I, затворена за два месеца през 1554 г. по обвинение в участие в бунта на Уайът.
  • Джон Джерард, английски йезуитски свещеник, работещ под прикритие по време на царуването на кралица Елизабет I, когато католиците са преследвани. Той е пленен, измъчван и затворен в Солната кула преди да извърши дръзко бягство с въже през рова.
  • Сър Уолтър Ралей прекарва 13 години (1603-1616), затворен в Тауър, но може да живее в относително удобство в Кървавата кула със съпругата и двете си деца. Известно време той дори отглежда тютюн на моравата Тауър Грийн, току извън апартамента му. Докато е затворен, пише „Историята на света“'.
  • Никълъс Уудкок изтърпява 16 месеца затвор защото управлява първия испански китоловен кораб до Шпицберген през 1612 г.
  • Гай Фокс, известен за участието си в Барутния заговор, е докаран в Тауър, за да бъде разпитван от съвет от кралски министри. След като прави признание е осъден да бъде обесен, изкормен и разкъсан на четири в Стария дворцов двор в Уестминстър. Той обаче избягва съдбата си като скача от ешафода, при което си счупва врата и умира.
  • Хенри Лорънс, третият президент на Континенталния конгрес на Колониална Америка.
  • Йохан Ягерхолм, шведски офицер от Финландия, участник в Ирландското движение за независимост. Прекарва в Тауър две години (1799-1801), но е освободен заради руски интереси.
  • Лорд Джордж Гордън, подстрекател на размириците на Гордън през 1780 г., прекарва шест месеца в Тауър, докато чака делото си по обвинение в държавна измяна.
  • Рудолф Хес, заместник на фюрера в германската Националсоциалистическа работническа партия, последният затворник от държавно ниво, държан в Тауър, през май 1941 г.

Екзекуции

Осъдени на смърт с висок ранг като сър Томас Мор са публично екзекутирани на Тауър Хил. Седем благородници (от които пет дами) са екзекутирани вътре в комплекса, на Тауър Грийн, след което са погребани в кралския параклис Сейнт Питър ад Винкула. Някои от благородниците, екзекутирани извън Тауър, също са погребани в параклиса. Имената на седемте благородници са:

Джордж Плантагенет, брат на крал Едуард IV, е екзекутиран за държавна измяна през 1478 г., но не чрез обезглавяване (и не чрез удавяне в каца вино Малвазия, въпреки творбата на Шекспир).

Външни връзки

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA