Херники: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: uk:Герніки
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ru:Герники
Ред 29: Ред 29:
[[nl:Hernici]]
[[nl:Hernici]]
[[pt:Hérnicos]]
[[pt:Hérnicos]]
[[ru:Герники]]
[[sv:Herniker]]
[[sv:Herniker]]
[[uk:Герніки]]
[[uk:Герніки]]

Версия от 05:53, 16 октомври 2011

Местоположение на херниките в централна Италия

Херники е името на италийско племе, населявало земите между езерото Фучино и река Сако (Trerus) в областта Лациум, граничейки с волските на юг и еквите и марсите на север.

Херниките дълго време успяват да запазят независимостта си, и през 486 пр.н.е. все още са достатъчно силни да сключат мирен договор при равни условия с латините.[1] През 362 пр.н.е. се откъсват от съюза си с Рим [2] — до 306 пр.н.е.,[3] когато техният главен град Анания е превзет и превърнат в praefectura, докато Ферентинум, Алетриум и Верулий са възнаградени за предаността си, като им е разрешено да останат градове със собствено управление (municipia).

Херниките, също както и волските, липсват от списъка на италийските народи, които Полибий[4] през 225 пр.н.е. описва като способни да въоръжат войници. Следователно по това време, техните земи не са се разграничавали от тези на латините, и вероятно херниките са получили пълни граждански права от Рим. Най-старите латински надписи в областта (от Ферентинум)[5] са датирани отпреди Съюзническата война (91-88 пр.н.е.), и не предоставят информация за местните обичаи.

Няма доказателства, които да посочват, че херниките са говорили различен диалект от латините, но един или два превода показват, че езикът им има характерни лексикални особености. Името им, с характерното -co окончание на латински език, по-скоро ги поставя наред с други племена с подобни имена, като волските, вместо да ги причислява към племената, чието име е формирано със суфикса -no.

Бележки

  1. Дионисий Халикарнаски. viii. 64 и 68
  2. Ливий. vii. 6 if.
  3. Ливий. ix. 42
  4. ii. 24
  5. C.I.L. x. 5837-5840
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hernici в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​