Германска единна социалистическа партия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м == Вижте още == * Левица (Германия)
Ред 42: Ред 42:
[[sv:Tysklands socialistiska enhetsparti]]
[[sv:Tysklands socialistiska enhetsparti]]
[[tr:Almanya Sosyalist Birlik Partisi]]
[[tr:Almanya Sosyalist Birlik Partisi]]
[[uk:Соціалістична єдина партія Німеччини]]
[[zh:德国统一社会党]]
[[zh:德国统一社会党]]

Версия от 12:39, 20 октомври 2011

Единната социалистическа партия на Германия (Шаблон:Lang-de; съкратено SED) е политическа партия, възникнала в съветската окупациона зона след Втората световна война след принудителното обединяване на германските социалдемократи с германските комунисти. Партията е доминираща политическа и обществена сила в ГДР.

Възникване

На 21 и 22 април 1946 г. се състои събрание в Берлин, в Адмиралпалас на целия партиен актив на Комунистическата партия на Германия и части от Социалдемократическата партия. Последната е представена от 543 делегати (103-ма от които са от западните окупационни зони). Участниците комунисти са 507, между които 127 от Западна Германия. Събранието, открито с музиката на Бетовен слага началото на официалното обединение между двете течения на немскатата левица. Илюстрация затова дава едновремената поява на сцената в Адмиралпалас на Вилхелм Пик и Ото Гротевол и тяхното ръкостискане. Това ръкостискане се превръща и в партийна емблема.

Така възникналата не без намесата на съветските власти партия има милион и триста хиляди члена, почти поравно социалдемократи и комунисти. Партийната програма има предимно антифашистка и общодемократична насоченост. На изборите от 1946 г. партията взима най-много гласове, но няма абсолютно мнозинство.

Вижте още