Разлика между версии на „Константин IX Мономах“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
=== Възкачване ===
След свалянето на Михаил V, Мономах бил върнат в [[Константинопол]], където се оженил за Зоя и бил коронован като император. Константин бил приблизително 20 години по-млад от жена си, а в момента на брака тя била вече към шейсет годишна. До 1050 г. Константин IX Мономах управлява заедно със Зоя и нейната сестра Теодора, а от 1050 г., след смъртта на Зоя – заедно с Теодора. В края на живота си развива заболяване, което довежда до загубата на умствените способности и частична парализа на крайниците. Умира на [[11 януари]] [[1055]] година.
 
== Управление ==
 
=== Опозиция и въстания ===
[[File:Map Byzantine Empire 1045 el.svg|thumb|right|300px320px|Карта на Византийската империя (1045).]]
Явната връзка на императора с представителката на могъщия аристократичен род [[Склир]], [[Склирен]], живееща в двореца и в тържествени случаи заемаща първо място след Зоя и Теодора, довела до интриги от страна на родственици на Мономах, недоволни от въздигането на рода Склир и от страна на привържениците на [[Македонска династия|Македонската династия]], опасяващи се от сваляне на Зоя и Теодора и женитба на Константин за Склирен.
 
 
При Константин IX, няколко месеца преди смъртта му, християнската църква окончателно се разделила на [[Католическа църква|Католическа]] и [[Православна църква|Православна]]. През 1054 година римският папа [[Лъв IX]] изпратил в Константинопол легати начело с кардинал [[Хумберт]] за разрешение на конфликта, началото на който бил положен със закриването през 1053 година на [[Латинска църква|Латинската църква]] в Константинопол по разпореждане на патриарх [[Михаил Керуларий]]. Но пътят към помирението не успял и на [[16 юли]] [[1054]] година в църквата [[Света София (Константинопол)|Света София]] папските легати обявили детронирането на патриарх Михаил Керуларий и отлъчването му от Църквата. В отговор на това на [[20 юли]] патриархът дал анатема на легатите. Тези събития бележат разрив в отношенията между източната и западната църква.
 
Няколко месеца след това Константин IX умира - [[11 януари]] [[1055]] година. Към края на живота си развива заболяване, което довело до загуба на умствените способности и частична парализа на крайниците.
 
=== Отношения с Киевска Рус ===
Анонимен потребител

Навигация