Драконови планини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
опит за оправяне
Ред 1: Ред 1:
Драконовите планини на африкански: Drakensberge са най-високата планинска верига в Южна Африка, разположена в Република Южна Африка и Лесото, най - висок връх е Табана Нтленяна 3482 м надморска височина. В повечето си части планините са покрити с базалтен слой с дебелина към 1400 метра, който е резултат от вулканична дейност. Геоложкия им произход е много близък с планинските масиви в Етиопия. Те са част от националния парк Роял Натал и на места върховете на хребетите им достигат 3000 метра надморска височина. Средногодишните валежи са около 2000 мм, повечето в източните склонове, като там падат най - голямото количество валежи в цяла Африка. Планините са известни още с името "Дракенсберг" или "Драхенфелз", което ще рече "Драконова скала". Общата им площ е около 800000 км. Тук се срещат около 119 световно застрашени растителни вида и 299 вида птици.Те граничат с двата океана-Атлантически и Индийски .
'''Драконовите планини''' ''(на [[африкаанс]]: Drakensberge)'' са най-високата [[планинска верига]] в [[Южна Африка]], разположена в [[Република Южна Африка]] и [[Лесото]], най-висок връх е [[Табана Нтленяна]] (3482 м [[надморска височина|н.м.]]). В повечето си части планините са покрити с базалтен слой с дебелина към 1400 метра, който е резултат от вулканична дейност. Геоложкият им произход е много близък с планинските масиви в [[Етиопия]]. Те са част от националния парк [[Роял Натал (национален парк)|Роял Натал]] и на места върховете на хребетите им достигат 3000 метра [[надморска височина|н.м]]. Средногодишните валежи са около 2000 мм, повечето в източните склонове, като там падат най - голямото количество [[валеж]]и в цяла [[Африка].


Планините са известни още с името ''Дракенсберг'' или ''Драхенфелз'', което ще рече ''"Драконова скала"''. Заселниците дали на веригата това име заради легендата, че там живее дракон, който често прелита над снежните върхове.
Драконовите планини са разположени в Република Южна Африка, заемаща най - южната част. Намират в близост до най - южната точка на континента. Планините са 200 километрова естествена граница на източно Лесото с африканската провинция Квазулу Натал. Планините са покрити в повечето си с части с базалтен слой с дебелина към 1400м, който е резултат от вулканична дейност. По геоложки произход те приличат много на планинските масиви в Етиопия. Планините са част от националния парк "Роял Натал" и на места върховете на хребетите достигат 3000 метра надморска височина. Валежите са към 2000 мм годишно, повече в източните склонове, като там падат най - голямото количество валежи в цяла Африка. Планините са известни още с името Дракенсберг или Драхенфелз, което ще рече "Драконова скала". Простират се на площ от 800 хил. км, като природния парк се разполага на 243 000 хектара. Най - високия връх е Тхабана Нтленяна - 3482м, като има още шест върха с височина над 3000 м.


Общата им площ е около 800 000 км<sup>2</sup><ref>http://bgm8.bg/referati/view/11587</ref>. Тук се срещат около 119 световно застрашени растителни вида и 299 вида птици.Те граничат с двата океана-Атлантически и Индийски океан.<ref>http://www.southafrica.info/about/geography/drakensberg-050705.htm</ref>. В намиращия се във веригата Кралски национален парк се извисява водопадът [[Тугела]], който със своите 947 м. е вторият по височина в света. Централните части на Драконовите планини предлагат и едни от най-прекрасните примери на бушменско скално изкуство, а и условията за катерене там са отлични.
Заселниците дали на веригата това име заради легендата, че там живее дракон, който често прелита над снежните върхове.


[[Картинка:GiantsCastlePanoramaSmall.jpg|център|мини|790п|Панорама]]
Драконовите планини в Южна Африка се простират на приблизително 1000 км, като има 200-километров регион, който е част от Драконовия национален парк, спечелил си статута на част от Световното наследнство на ЮНЕСКО. Този факт е признание за спиращата дъха дива красота, живописни пейзажи и безкрайно разнообразие на видовете в този планински рай.


==Източник==
Имената на проходите и върховете са доста интересни. Проходът "Гласовитото гърло" изненадва, както и върховете "Дяволският зъб", "Сентинелът", "Вътрешната кула" и други. Тези имена не са случайни и са много емблематични, особено като се има предвид тяхната коварност и непредвидимото време, което може да премине от ослепително слънце в умопомрачителен снежен студ само за часове. Снегът не е нещо необичайно дори за летните месеци.
<references/>


{{Портал Африка}}
В намиращия се във веригата Кралски национален парк се извисява водопадът Тугела, който със своите 947 м. е вторият по височина в света. Централните части на Драконовите планини предлагат и едни от най-прекрасните примери на бушменско скално изкуство, а и условията за катерене там са отлични.


{{РЮА-мъниче}}
Малко места в света могат да се сравняват по физическа красота с Мпумаланга; казват, че тя е вдъхновила описанията на фантасмагоричната среда във Властелинът на пръстените от родения в ЮАР писател Дж. Р. Р. Толкин. Най-високите планини в Южна Африка, с панорамни проходи, долини, реки, водопади и гори, характеризират пейзажа на областта, която преди е била известна като Източен Трансваал. Цялата област предлага възможности за пешеходен туризъм, яздене на кон, наблюдаване живота на птиците, голф и риболов.

[[Категория:Планини в РЮА]]

[[af:Drakensberge]]
[[ar:دراكنزبرغ]]
[[be:Драконавыя горы]]
[[be-x-old:Драконавыя горы]]
[[ca:Drakensberg]]
[[da:Drakensberg]]
[[de:Drakensberge]]
[[en:Drakensberg]]
[[eo:Drakensbergoj]]
[[es:Drakensberg]]
[[et:Draakonimäed]]
[[eu:Drakensberg mendiak]]
[[fi:Lohikäärmevuoret]]
[[fr:Drakensberg (montagne)]]
[[fy:Drakensberchtme]]
[[gl:Drakensberg]]
[[he:דראקנסברג]]
[[hi:द्रेकंस्बर्ग उद्यान]]
[[hr:Drakensberg]]
[[id:Drakensberg]]
[[it:Monti dei Draghi]]
[[ja:ドラケンスバーグ山脈]]
[[ka:დრაკონის მთები]]
[[ko:드라켄즈버그 산맥]]
[[lt:Drakeno kalnai]]
[[ml:ഡ്രാക്കൻസ്ബെർഗ്]]
[[nl:Drakensbergen]]
[[no:Drakensberg]]
[[pl:Góry Smocze]]
[[pt:Drakensberg]]
[[ro:Munții Scorpiei]]
[[ru:Драконовы горы]]
[[sk:Dračie vrchy]]
[[sv:Drakensberg]]
[[uk:Драконові гори]]
[[vi:Drakensberg]]
[[zh:德拉肯斯堡山脉]]

Версия от 19:24, 26 октомври 2011

Драконовите планини (на африкаанс: Drakensberge) са най-високата планинска верига в Южна Африка, разположена в Република Южна Африка и Лесото, най-висок връх е Табана Нтленяна (3482 м н.м.). В повечето си части планините са покрити с базалтен слой с дебелина към 1400 метра, който е резултат от вулканична дейност. Геоложкият им произход е много близък с планинските масиви в Етиопия. Те са част от националния парк Роял Натал и на места върховете на хребетите им достигат 3000 метра н.м. Средногодишните валежи са около 2000 мм, повечето в източните склонове, като там падат най - голямото количество валежи в цяла [[Африка].

Планините са известни още с името Дракенсберг или Драхенфелз, което ще рече "Драконова скала". Заселниците дали на веригата това име заради легендата, че там живее дракон, който често прелита над снежните върхове.

Общата им площ е около 800 000 км2[1]. Тук се срещат около 119 световно застрашени растителни вида и 299 вида птици.Те граничат с двата океана-Атлантически и Индийски океан.[2]. В намиращия се във веригата Кралски национален парк се извисява водопадът Тугела, който със своите 947 м. е вторият по височина в света. Централните части на Драконовите планини предлагат и едни от най-прекрасните примери на бушменско скално изкуство, а и условията за катерене там са отлични.

Панорама

Източник

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Шаблон:РЮА-мъниче