Семьон Куркоткин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: be:Сямён Канстанцінавіч Куркоткін
MystBot (беседа | приноси)
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fr:Semion Kourkotkine
Ред 61: Ред 61:
[[de:Semjon Konstantinowitsch Kurkotkin]]
[[de:Semjon Konstantinowitsch Kurkotkin]]
[[en:Semyon Kurkotkin]]
[[en:Semyon Kurkotkin]]
[[fr:Semion Kourkotkine]]
[[ja:セミョーン・クルコトキン]]
[[ja:セミョーン・クルコトキン]]
[[pl:Siemion Kurkotkin]]
[[pl:Siemion Kurkotkin]]

Версия от 11:09, 28 октомври 2011

Шаблон:Инфокутия военно лице

Семьон Константѝнович Курко̀ткин (Шаблон:Lang-ru) е съветски пълководец, началник на тила на Въоръжените сили на СССР, маршал на Съветския съюз (1983).

Биография

Роден е на 13 февруари 1917 г., в с. Запрудная, Раменски район на Московска област в селско семейство. Член на Комунистическата партия от 1940 г.

В Червената армия е от 1937 г. Две години по-късно Куркоткин завършва Орловското бронетанково училище, а през 1941 г. - Военно-политическото училище.

В годините на Втората световна война е политически ръководител (политрук) на рота, военен комисар и командир на танков батальон, заместник-командир на полк, заместник-командир и изпълняващ длъжността командир на танкова бригада.

След войната Семьон Константинович командва танков полк, танкова дивизия, армейски корпус и армия. За известен период е заместник-главнокомандващ на Групата съветски войски в Германия. От април 1968 до септември 1971 г. е командващ войските на Закавказския военен окръг, а след това - главнокомандващ на Групата съветски войски в Германия. През юли 1972 г. Куркоткин е назначен за заместник-министър на отбраната на СССР и началник на тиловите войски на Въоръжените сили на СССР. От май 1988 до септември 1990 г. е в групата на генералните инспектори към министерството на отбраната на СССР.

Маршал Куркоткин умира на 16 септември 1990 г. в Москва. Погребан е в Новодевичето гробище.

Награди

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Куркоткин, Семён Константинович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​