Направо към съдържанието

Първично публично предлагане: Разлика между версии

редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:فروش اولیه سهام)
Редакция без резюме
{{обработка|дописване и разясняване}}
 
'''Първичното публично предлагане''' (initial public offering - IPO) е действието на първоначално обявяване на акции (листване) на компания на [[фондова борса]]. ЕднаПри компанияпървичното можепублично дапредлагане, набереза капиталразлика от вторичното публично предлагане (STO) се предлагат на пазара нови акции - Т.е. по двасъщество начина:то тегленепредставлява ушеличение на кредиткапитала илина чрездружеството продажба+ придобиване на акции.публичен статут.
 
Основните плюсове от това една компания да е публична (да е на борсата и акциите и да са достъпни за свободна търговия) са:
Важно е да се спомене, че по принцип закупуването на акции от частна фирма е невъзможно без съгласието на собствениците. Собствениците не са задължени да продават акции ако не желаят. От друга страна, публичните компании, пускат в обръщение една част от себе си във вид на акции, които се търгуват на фондовата борса. Затова когато се говори за ''първично публично предлагане'' се има предвид, че компанията се превръща от частна в публична. Публичните компании имат хиляди акционери и подлежат на ограничения и реглуации. Те са задължени да имат борд на директорите и да издават счетоводни отчети за всяко четиримесечие. В България публичните компании се отчитат пред КФН (Комисия за Финансов Надзор). Най-интересното от гледна точка на инвеститора е че акцията се предлага на свободния пазар като всяка друга стока. Ако имаш свободни парични средства, които желаеш да инвестираш никой не те ограничава.
 
1. Финансирането чрез борсата е алтернатива на банковите или облигационните заеми - т.е. по-ниска цена на финансирането.
2. Подобряване ликвидността за акционерите и увеличаване на броя и профила им.
3. Засилване на фирменият имидж, доверието и престижа на дружеството.
4. Улесненени сделки по придобивания и сливания с компании - само с размяна на акции.
5. Подобряване на възможностите на дружеството за финансиране: чрез издашане на конвертируеми преференциални акции, облигации, по-евтини банкови кредити, ...
6. Ако компанията се смята за подценена на борсата могат обратно да се изкупуват акции - аналог на евтино изкупуване на чужда компания, но без проблемите по поемане на контрола
7. Ако компанията се смята за надценена на борсата могат да се правят увеличения на капитала водещи до евтино финансиране.
 
Когато се говори че компанията се превръща от частна в публична се има предвид:
1. Акциите на компанията могат да се закупуват/продават свободно по котировките по време на борсовите сесии.
2. Дружеството е длъжно да предоставя публична информация и финансови отчети поне на 3 месеца
 
== Публично предлагане на ценни книжа ==
Анонимен потребител