Уикипедия:Мъниче: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м +шаблон
Заместване на съдържанието на страницата с „Дрън Дрън“
Ред 1: Ред 1:
Дрън Дрън
{{ИП Уикипедия/TabsHeader|This=3}}
{{ИП Уикипедия/TabsHeader/3|[[У:М]]}}
{{ИП Уикипедия Кратко|Мъничетата имат нужда от разширяване}}
'''Мъничетата''' са много кратки статии, обикновено с две–три изречения или един-два абзаца. По принцип мъничетата не успяват да покрият темата си, освен ако тя не е съвсем ограничена. Това обаче не означава че те не са допустими статии: мъничетата просто имат нужда от разширяване.

Когато създавате или редактирате статия-„мъниче“, помнете, че нейната стойност е основно в това, как тя ще се доразвие и че трябва да порасне, за да заприлича на статия. Не предполагайте, че добавките и подобренията ще започнат да се сипят от изневиделица. Най-добрият начин да обърнете вниманието на останалите към мъничето е като вие самите го редактирате, дори и малко — вашата редакция ще се появи в дневника [[Специални:Recentchanges|последни промени]], наблюдаван от много „постоянни“ уикипедианци, които поглеждат редакцията и виждат докъде е стигнала работата.

Няма нужда да правите обширни проучвания, за да поставите основи, върху които други ще могат да строят, но помислете достатъчно и добавете това, което знаете, или пък променете това, което знаете, че не е вярно. Измежду традиционните уики-мъдрости съществува пословицата, че статиите не би трябвало да са идеални — дадена печатна или правописна грешка подтиква читателя да поправи статията и евентуално да добави повече (все пак, моля не добавяйте нарочно грешки заради това). Следват няколко препоръки.

* Добавете съобщението „Това е мъниче“, като добавите в края на статията <code><nowiki>{{мъниче}}</nowiki></code> или някой от неговите по-специфични варианти (вижте [[/Подреждане/|Подреждане на мъничета]]).
* Пишете на правилен [[български език]]. Използвайте пълни изречения с ясен смисъл.
* Дайте ясно и прецизно '''определение''' на вашата тема. За биографии и статии за неща, които не са понятия (например държави или градове), е трудно или невъзможно да се даде точно определение, затова започнете с разбираемо, недвусмислено, очевидно описание на предмета на статията — кажете с какво тази личност е известна, основните факти за даденото събитие и кога се е случило, и т.н. Едно добро определение или описание може да окуражи потенциалните редактори, да предложи големината и обхвата на статията, обобщавайки по този начин какво остава да се довърши. Например, '''''Салвадор Алиенде''' е президент на Чили от 1970 до 1973 г.'' би било добро описание.
* Опитайте се да дадете повече от едно единствено определение, поне малко повече. Текстът може даже да бъде провокиращ, стига да се стремите да е [[Уикипедия:Неутрална гледна точка|безпристрастен]] и сравнително коректен фактологически. Какво е интересно за дадената тема? Ако вашето въведение подтикне някой да прочете повече, то вероятно ще го предразположи и да напише повече. Само едно допълнително изречение може да превърне едно добро описание в ''идеално мъниче'', например '''''Салвадор Алиенде''' е президент на Чили от 1970 до 1973 г. Има предположения, че ЦРУ е участвало в преврата, който го сваля от власт.'' С едно такова начало няма нужда вие самите да знаете повече: десетки други редактори биха се надпреварвали да добавят допълнителна информация.
* Уверете се, че са добавени препратки за всички важни думи, но проверете дали статиите към които препращате, отговарят на очакванията ви. Вижте също и [[Уикипедия:Правила за оформление|практиките ни за оформление]], например: '''''Салвадор Алиенде''' е президент на [[Чили]] от [[1970]] до [[1973]] г. Има предположения, че [[Централно разузнавателно управление|Централното разузнавателно управление]] (ЦРУ) е участвало в [[преврат]]а, който го сваля от власт.''
* Добавете [[Уикипедия:Резюме|коментар в резюмето]], който ще привлече вниманието на останалите, като съхраните статията.
* Бъдете отговорни за вашето мъниче. <!--There is a fine line between helping by outlining out what needs to be done, and being annoying by not doing anything yourself.--> Ако никой не се включи към подобряването на вашето мъниче в продължение на няколко седмици, запретнете ръкави и го разширете. Приемете факта, че никой не се е включил, като намек, че мъничето не е било чак идеално и ако не друго, поне се опитайте да направите по-добро мъниче.
* Не добавяйте само списъци с препратки. Препратките са добри, но сами по себе си говорят малко за темата, по която пишете.

Тези препоръки могат да се следват и без да пишете трактат. Обикновено, за най-кратките идеални мъничета, две изречения вършат работа, стига да са две '''добри''' изречения. От друга страна, в случай, че не знаете достатъчно, за да напишете две добри изречения, по-добре не създавайте мъниче. Допълнителното време и концентрация, които ще изразходвате, ще бъдат възнаградени с това, че ще накарате „топката да се затъркаля“, вместо да остане един статичен обект, предизвикващ само усмивки.

Може също да се приеме, че тези препоръки не са уместни, тъй като каквото и да правите, все някой ще оправи вашата статия вместо вас. Това е красотата на уики! Но ако искате да допринесете с нещо положително, а не можете самостоятелно да напишете цялата статия, нека поне вашият принос да бъде косвена покана за участие.

== Вижте също ==
; Страници на български език
* [[Уикипедия:Микромъниче]] — още по-малкото братче на мъничето
* [[Уикипедия:Мъниче/Подреждане]] — какъв шаблон за категоризиране на мъничета да изберете
* [[Потребител:Григор Гачев/По-добре лоша статия, отколкото никаква|По-добре лоша статия, отколкото никаква]] — есе на [[Потребител:Григор Гачев]]
; Категории
* [[:Категория:Мъничета]]
; Шаблони
* {{ш2|мъниче}}, {{ш2|раздел-мъниче}}
* [[:Категория:Шаблони на мъничета]]
; Специални страници
* [[Специални:Кратки страници|Кратки страници]]
; Настройки
* [[Special:Preferences|Настройки]] → Други настройки → ''Праг за форматиране на препратки към мъничета'' ([[:en:Help:Link#Stub_feature|инфо]])

{{Превод от|en|Wikipedia:Stub|13940357}}

[[Категория:Уикипедия|Мъниче]]

[[af:Wikipedia:Saadjie]]
[[als:Wikipedia:Stub]]
[[ar:ويكيبيديا:بذرة]]
[[az:Vikipediya:Qaralama məqalələr]]
[[be:Вікіпедыя:Накід]]
[[be-x-old:Вікіпэдыя:Накід]]
[[ca:Viquipèdia:Esborrany]]
[[ceb:Wikipedia:Saha]]
[[cs:Wikipedie:Pahýl]]
[[da:Hjælp:Artikeludvidelse]]
[[de:Wikipedia:Artikel#Umfang]]
[[dsb:Wikipedija:Zarodk]]
[[el:Βικιπαίδεια:Άρθρα προς επέκταση]]
[[en:Wikipedia:Stub]]
[[eo:Vikipedio:Trovi aŭ kreskigi ĝermojn]]
[[es:Wikipedia:Esbozo]]
[[eu:Wikipedia:Zirriborro]]
[[fa:ویکی‌پدیا:مقالهٔ خرد]]
[[fi:Wikipedia:Tynkä]]
[[fo:Wikipedia:Stubbi]]
[[fr:Aide:Ébauche]]
[[ga:Vicipéid:Síol]]
[[haw:Wikipedia:‘Ōmuku]]
[[he:ויקיפדיה:קצרמר]]
[[hr:Wikipedija:Mrva]]
[[hsb:Wikipedija:Zarodk]]
[[hu:Wikipédia:Csonk]]
[[ia:Wikipedia:Pecietta]]
[[id:Wikipedia:Tulisan rintisan]]
[[is:Wikipedia:Stubbur]]
[[it:Aiuto:Abbozzo]]
[[ja:Wikipedia:スタブ]]
[[jv:Wikipedia:Rintisan]]
[[ko:위키백과:토막글]]
[[ku:Wîkîpediya:Şitl]]
[[kw:Wikipedia:Stock]]
[[la:Vicipaedia:Stipulae]]
[[lbe:Википедия:Кьурхь]]
[[li:Sjtumpke]]
[[lt:Vikipedija:Nebaigtas straipsnis]]
[[lv:Vikipēdija:Aizmetnis]]
[[mk:Википедија:Никулец]]
[[ms:Wikipedia:Rencana tunas sempurna]]
[[mwl:Biquipédia:Rabisco]]
[[nds:Wikipedia:Stubben]]
[[nl:Help:Beginnetje]]
[[nn:Wikipedia:Spire]]
[[no:Wikipedia:Stubb]]
[[os:Википеди:Къæртт]]
[[pam:Wikipedia:Stub]]
[[pl:Wikipedia:Zalążek artykułu]]
[[pt:Wikipedia:Esboço]]
[[ro:Wikipedia:Ciot]]
[[ru:Википедия:Заготовка статьи]]
[[rue:Вікіпедія:Стыржень]]
[[scn:Wikipedia:Stub]]
[[simple:Wikipedia:Stub]]
[[sk:Wikipédia:Výhonok]]
[[sl:Wikipedija:Škrbina]]
[[sq:Wikipedia:Gjej ose rregullo një cung]]
[[sr:Википедија:Клица]]
[[sv:Wikipedia:Stubbar]]
[[szl:Wikipedyjo:Kůnski artikli]]
[[tg:Википедиа:Нопурра]]
[[th:วิกิพีเดีย:โครง]]
[[tl:Wikipedia:Usbong]]
[[tr:Vikipedi:Taslak madde]]
[[uk:Вікіпедія:Стаття-заготовка]]
[[vi:Wikipedia:Bài sơ khai]]
[[wa:Wikipedia:Djermons]]
[[war:Wikipedia:Turók]]
[[yi:װיקיפּעדיע:שטומף]]
[[yo:Wikipedia:Àwọn àyọkà kúkúrú]]
[[zh:Wikipedia:小作品]]
[[zh-min-nan:Wikipedia:Phí]]
[[zh-yue:Wikipedia:楔位文章]]

Версия от 17:18, 1 ноември 2011

Дрън Дрън