Хигиена: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: et:Hügieen
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: sr:Хигијена
Ред 75: Ред 75:
[[sk:Hygiena]]
[[sk:Hygiena]]
[[sl:Higiena]]
[[sl:Higiena]]
[[sr:Хигијена]]
[[sv:Hygien]]
[[sv:Hygien]]
[[tg:Гигиена]]
[[tg:Гигиена]]

Версия от 13:41, 5 ноември 2011

Измиването на ръцете е форма на хигиена и един от най-ефективните начини като цяло за предотвраяване на инфекциозни заболявания.
Астронавт си взима баня в помещенията за екипажи в Орбиталната работилница на космическа станция Skylab в Земна обрита. Пердето за баня на устройството за душ се издърпва от пода и закача за тавана. Водата се пуска от бутон, който се натиска, и душ, който е прикрепен към гъвкав маркуч. Водата се изсмуква от вакуумна система.

Хигиената в общ смисъл (за медицинската наука виж по-долу) се отнася до група от практики, които се смятат за необходими за предпазването на здравето и за поддържането на здравословен живот. В модерната медицина различни стандарти за хигиена се препоръчват за различни ситуации, а регулярните хигиенни практики се смятат за добри навици от обществото, докато неподдържането на хигиена може да се смята за отвратително, проява на занемареност и дори опасно.

Етимология

Хигиена произлиза от гръцкото ὑγιεινή (τέχνη) - hugieinē technē, означаващо "(изкуство) на здравето", от ὑγιεινός (hugieinos), "добър за здравето, здравословен",[1], което пък произлиза от ὑγιής (hugiēs), "здравословен, в добро състояние, полезен, благотворен, лечебен, благотворен, здравословен".[2] В Старогръцката религия, Хигия (Ὑγίεια) е била персонификация на здравето (древногръцка богиня на здравето).[3]

Концепцията за хигиена

Хигиената е стара концепция, свързана с медицината, както по отношение на персоналната хигиена, така и по отношение на практиките на професионална грижа, отнесени до повечето аспекти на живота. В медицината и дома (домашната хигиена) и ежедневието, хигиенните практики са използвани като превантивни мерки за редуцирането на разпространението на заболявания.

Медицинска хигиена

Хигиената е медицинска наука, която изучава взаимодействието в системата „човекжизнена среда“ с оглед правилното развитие, запазването, укрепването и подобряването на здравето и работоспособността на човека и осигуряването на активно дълголетие. Обособява се като наука през 19 век. Основни приноси имат М. Петенкофер, Е. Паркис, Дж. Саймън и др. Принос за развитието на хигиената в България имат Т. Петров, Л. Цветков, С. Ватев и др.

Източници

  1. Шаблон:En икона ὑγιεινός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, Perseus
  2. Шаблон:En икона ὑγιής, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, Perseus
  3. Шаблон:En икона ὑγίεια, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, Perseus
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hygiene в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Cleaning services London

Виж още

Външни препратки

Хигиена и алергии

Cleaning services London