Венец (анатомия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м премести „Зъбен венец“ като „Венец (анатомия)
Ред 5: Ред 5:
==Заболявания на зъбния венец==
==Заболявания на зъбния венец==
{{раздел-мъниче}}
{{раздел-мъниче}}
[[Image:Eruptingtoothwithlabels11-24-05.jpg|мини|1 - [[Зъб]]<br />2 - '''Венец'''<br />3 - [[Алвеоларна кост]]<br />4 - [[Периодонт]]]]
[[Image:Eruptingtoothwithlabels11-24-05.jpg|мини|1 - [[Зъб]]<br />2 - '''Венец'''<br />3 - [[Алвеоларна кост]]<br />4 - [[Периодонт]].]]
Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на [[зъби]]те. Здравите венци могат да се познаят по цвета - те са [[розов]]и, а не [[червен]]и.
Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на [[зъби]]те. Здравите венци могат да се познаят по цвета - те са [[розов]]и, а не [[червен]]и и квърочервени.
Най-голямата заплаха за венците е [[зъбна плака|зъбната плака]]. Тя се състои от микроорганизми - 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, [[протеин]]и от [[слюнка]]та, [[въглехидрат]]и, остатъци от [[храна]], клетки от венците и др. - 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до [[гингивит]] ( възпаление на венците ), [[пародонтит]] ( пародонтоза ) и в крайна сметка до загуба на зъбите.
Най-голямата заплаха за венците е [[зъбна плака|зъбната плака]]. Тя се състои от [[микроорганизми]] - 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, [[протеин]]и от [[слюнка]]та, [[въглехидрат]]и, остатъци от [[храна]], клетки от венците и др. - 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до [[гингивит]] (възпаление на венците), [[пародонтит]] (пародонтоза) и в крайна сметка до загуба на зъбите.

Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:
Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:
* [[Хормон]]ални промени в течение на жизнения цикъл на [[жена]]та - [[пубертет]], [[бременност]] и [[менопауза]], правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.

* [[Пушене]]то е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита - по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.
*1. [[Хормон]]ални промени в течение на жизнения цикъл на [[жена]]та - [[пубертет]], [[бременност]] и [[менопауза]], правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.
* [[диабет|Захарният диабет]] повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на [[кръвна захар|кръвната захар]].

*2. [[Пушене]]то е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита - по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.

*3. [[диабет|Захарният диабет]] повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на [[кръвна захар|кръвната захар]].


[[Категория:Устна кухина]]
[[Категория:Устна кухина]]

Версия от 19:39, 5 ноември 2011

Тази статия е за Зъбен венец. За Венец вижте Венец.

Устройство на зъбния венец

Заболявания на зъбния венец

1 - Зъб
2 - Венец
3 - Алвеоларна кост
4 - Периодонт.

Състоянието на венците е от съществено значение за запазване на зъбите. Здравите венци могат да се познаят по цвета - те са розови, а не червени и квърочервени. Най-голямата заплаха за венците е зъбната плака. Тя се състои от микроорганизми - 70%, и смесица от продукти на бактериалната активност, протеини от слюнката, въглехидрати, остатъци от храна, клетки от венците и др. - 30%. Когато зъбната плака в продължение на много време не се почиства добре, това води до гингивит (възпаление на венците), пародонтит (пародонтоза) и в крайна сметка до загуба на зъбите.

Най-застрашени от тези заболявания са следните групи:

  • Хормонални промени в течение на жизнения цикъл на жената - пубертет, бременност и менопауза, правят развитието на гингивит по-лесно. Повлиян от хормони гингивит, се появява при някои подрастващи, често при бременни жени и като нежелана реакция при ползване на перорални противозачатъчни средства. Значима прогресия на свързания с бременността гингивит може да доведе до по-тежка пародонтална болест.
  • Пушенето е един от най-значимите рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания. На това се дължат половината от случаите на парадонтити. В сравнение с непушачите, при пушачите индексът на плаката е по-висок, а тежестта на гингивита - по-голяма. Хората, които продължават да пушат, с по-голяма вероятност развиват напреднала форма на пародонтит.
  • Захарният диабет повишава податливостта и влошава тежестта и прогрсията на пародонталната болест. Съвременни научни изследвания сочат, че самите пародонтални заболявания могат да влошат диабета, като затруднят контрола на нивата на кръвната захар.