Обратна връзка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: fa:بازخورد
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
Съществува още едно подразделение на ОВ спрямо входа и изхода.
Съществува още едно подразделение на ОВ спрямо входа и изхода.
Спрямо изхода биват '''по напрежение''' и '''по ток''',а спрямо входа '''със сумиране на напреженията''' (последователна ОВ) и със '''сумиране на токове''' (паралелна ОВ).
Спрямо изхода биват '''по напрежение''' и '''по ток''',а спрямо входа '''със сумиране на напреженията''' (последователна ОВ) и със '''сумиране на токове''' (паралелна ОВ).
Чрез обратната връзка субектът на управление получава информация за поведението на управлявания обект и коригира при необходимост своето въздействие.



== В електронното обучение ==
== В електронното обучение ==

Версия от 01:10, 9 ноември 2011

Съществуват няколко подразделения на обратните връзки(ОВ). Те могат да биват права ( от входа към изхода на схемата) и обратна (от изхода към входа). Биват още паразитни ( присъщи за самите свойства на усилвателя), наричани още вътрешни и външни,които се създават от конструктурите чрез специални блокове (вериги;звена на ОВ) с цел подобрение на параметрите на усилвателя. ОВ се разделят още на положителна (ПОВ) и отрицателни (ООВ). Според блока на обратната връзка се делят на честотнозависими и честотнонезависими, както и на локални (обхващат само 1 усилвателно стъпало и глобални (обхващат повече от 1 усилвателно стъпало). Дълбочината на ОВ се бележи с F. F= (където Au е коефициент на усилване с помощта на ОВ). Съществува още едно подразделение на ОВ спрямо входа и изхода. Спрямо изхода биват по напрежение и по ток,а спрямо входа със сумиране на напреженията (последователна ОВ) и със сумиране на токове (паралелна ОВ). Чрез обратната връзка субектът на управление получава информация за поведението на управлявания обект и коригира при необходимост своето въздействие.

В електронното обучение

Терминът обратна връзка (ОВ) е с широко значение и се използва в различни сфери на човешкото познание. Поради последното, терминът ще бъде разгледат със значението, което той има в областта на образованието. Предоставянето на градивна ОВ на обучаемите, е може би една от най-полезните за постигането на успешно обучение дейност. Обратната връзка е неразделна част от цялостния процес на преподаване, а не само от процеса на оценяване на работата на учащите. ОВ се състои в предоставянето на конструктивни бележки и съвети относно свършената работа, придобитите знания и/или умения от обучаемия, насоки за по-нататъшното продължаване на обучението и т. н. При това, ОВ може да бъде предоставена не само от преподаващия, но и от друг учащ. За да бъде ОВ ефективна, е задължително бележките да не се предоставят единствено при грешки от страна на обучаемите, а и при добре свършена работа от тяхна страна. Последното, без съмнение, ще повиши мотивацията на учащите. Освен това, ОВ не трябва да се състои само в посочване на това, дали обучаемият е сгрешил или е прав. Учащите особено оценяват всеки съвет, който би довел до по-качествено и по-бързо усвояване на учебния материал. Ключов фактор за ефективността на ОВ, е тя да бъде двупосочна. Силно препоръчително е, преподавателят своевременно да се информира за мнението на обучаемите по отношение на възможно най-много аспекти на учебната дейност. С цел постигане на обективност при получаването на тази информация от учащите, се препоръчва тя да бъде събирана в писмен вид и да бъде анонимна.[1]

Бележки

  1. http://www.lts.rmit.edu.au/renewal/assess/faq3.htm#designing%20for%20feedback Статия за ОВ на сайта на университета RMIT в Мелбърн, Австралия

Виж още