Булан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
няма източници; единственият такъв е цитиран некоректно
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
'''Була́н''' ([[тюркски езици|от тюркски]] «''[[лос]]''») /средата на [[VIII век]]/ — [[Хазари|хазарски]] пълководец, родоначалник на династията на хазарските [[държавен глава|държавните глави]]. Считан и приеман за инициатор на обръщането на хазарите в [[юдаизъм|юдаизма]].
'''Була́н''' ([[тюркски езици|от тюркски]] «''[[лос]]''») /средата на [[VIII век]]/ — [[Хазари|хазарски]] пълководец, родоначалник на династията на хазарските [[държавен глава|държавните глави]]. Считан и приеман за инициатор на обръщането на хазарите в [[юдаизъм|юдаизма]].


Ред 22: Ред 21:


{{История на юдаизма|име=Булан|690|70}}
{{История на юдаизма|име=Булан|690|70}}

{{Превод от|ru|Булан|39350786}}


[[Категория:История на юдаизма]]
[[Категория:История на юдаизма]]

Версия от 11:53, 20 ноември 2011

Була́н (от тюркски «лос») /средата на VIII век/ — хазарски пълководец, родоначалник на династията на хазарските държавните глави. Считан и приеман за инициатор на обръщането на хазарите в юдаизма.

Според официалната хазарска историографска версия, изложена от наследника на Булан - Йосиф в средата на X век, Булан е бил начело на държавното ръководство на Хазарския каганат.

Въпреки историческите данни за Булан с неговата държавна и религиозна дейност, списъкът на държавните глави като кагани на Хазария започва от Обадия, което съвпада с данните от многобройни независими източници, според които до края на VIII век Хазария предходно е управлявана от династически езически кагани. Булан, според тези данни, по всяка вероятност, се явява един от знатните хазарски предводители. На потомците му, им се отдава да останат и да се задаржат начело на властта в Каганата. Династичните му потомци известни условно в историята като Буланиди остават близо 160 години начело на държавното образувание до разгрома на Хазария от княза (каган - виж и Руски каганат) на Киевска Рус - Светослав.

Булан е характеризиран в историческите източници като вярващ човек, който отхвърля ширещото се езичество в страната. Легендата разказва, че му се явил ангел, който го убедил да обърне народа и страната си във вяра. Булан не взел решението за това еднолично, а събрал хазарските аристократи и «народа», които одобрили неговия религиозен избор. Решаваща подръжка за приемането на юдаизма от и в Хазария изиграл най-значимия хазарски "патриций", назован като ха-гадол, с който често се отъждествява кагана.

После обръщението в юдаизъм, Булан оглавява победоносен поход към град Ардебил (в днешен северозападен Иран - Ирански Азербейджан). Това събитие се датира през декември 730 г. и е част от т.нар. арабско-хазарски войни. Със средства придобити от военната плячка, Булан заповядва издигането на жертвеник за всеизгаряне, олтар и менора (ханукия) в Хазария. Тази примитивна и външно манифестирана форма на/за юдаизация без Талмуд и синагогално богослужение е наложена според сведенията изначално в Хазария. Византия и Халифата като разбрали за обръщането на хазарите в монотеизъм, при това юдаизъм, веднага изпратили в страната компетентни религиозно дипломатически пратеници, със свои проповедници с цел да обърнат Хазария съответно в християнство или ислям. Булан устройва дебат под формата на диспут между пратениците на великите сили през VIII век (около 740 г.), в хода на който с помощта на въпроси "принуждава" христианския пратеник, проповедник и свещеник да признае превъзходството на юдаизма над исляма, и обратното - арабския халифатски дипломатически пратеник - на юдаизма над християнството съответно. В заключение въз основа на римския правен принцип, че първата по време на възникване религия, е първа по основание, Булан приема юдаизма, а лично и еврейското име Сабриел.

В историографията съществуват различни мнения и спор за времето на обръщане на Хазария и хазарите в юдаизма - началото на XI век (Анатолий Новоселцев) или през 860/870 г. (Константин Цукерман). Те се базират на други интерпретации и отчитат както официалната каганска хазарска хронология (започваща от Обадия), така и приемането на християнството от Дунавска България по времето на Борис I. [1] Основанието и приемането на юдаизма от Хазария, ведно с легендарния дебат под формата на диспут пред хазарския каган, на видните и авторитетни пратеници на трите монотеизъма в ранното средновековие, са художествено пресъздадени в "хазарски речник".

Източници

  1. Живков, Борис. Хазария през IX и X век, стр. 61-82. ИК „Гутенберг“, ISBN 978-954-617-105-4, 2010.

Вижте също

Времеви показател на Булан в историята на юдаизма
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Булан“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​