Разлика между версии на „Оториноларингология“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (r2.5.2) (Робот Промяна: fa:پزشکی گوش و حلق و بینی)
'''Оториноларингология''' (или '''"Уши, нос и гърло"''', съкратено '''УНГ''') е [[Медицина|медицинска]] наука. Тя изучава възникването, развитието, лечението и предотвратяването на болестите на [[ухо|ушите]] и [[носоглътка]]та.
 
Тези органи принадлежат към 3 различни функционални системи - нервна, дихателна и храносмилателна. Кръстосването им обаче в основата на [[глава]]та обуславя тяхното [[морфология|морфологично]] единство. Непосредствената близост на тъканите е сериозна предпоставка за бързо разпространение на болестните процеси между тях. Много заболявания протичат едновременно в 2 или повече от системите, което налага те да бъдат лекувани от един и същ специалист.
 
'''Оториноларингологията''' има 2 основни направления.:
*''' [[Отология''']] - изучава болестите на ушите и нарушенията на слуха; отологията има добре обособен, самостоятелен дял
**'''отоневрология''' [[Отоневрология]] - изучава болестите на равновесно-слуховия апарат и неврологичните нарушения на слуха; отоневрологията е много съществен раздел от военната, авиационната и космическата медицина.
*''' [[Риноларингология''']] - изучава болестите на носа, околоносните синуси и носоглътката.
 
{{медицина-мъниче}}
 
[[Категория:Оториноларингология| ]]

Навигация