Дезмънд Дос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Iliank (беседа | приноси)
Редакция без резюме
 
Iliank (беседа | приноси)
Ред 31: Ред 31:


[[Категория:Медал на честта]]
[[Категория:Медал на честта]]
[[Категория:Военни ордени и медали]]
[[Категория:Носители на официални отличия]]
[[Категория:Носители на официални отличия]]
[[Категория:Адвентисти]]
[[Категория:Адвентисти]]

Версия от 22:48, 27 април 2006

Дезмънд Т. Дос
Desmond Doss
американски военен герой
Desmond_Doss_receiving_the_MoH.jpg

Роден
Починал
ПогребанЧатануга, САЩ

РелигияЦърква на адвентистите от седмия ден[1]
Активен периодот 1942 г.
НаградиМедал на честта (12 октомври 1945)
Пурпурно сърце
Семейство

Уебсайтwww.desmonddoss.org
Дезмънд Т. Дос в Общомедия

Дезмънд Т. Дос (на английски Desmond Doss) (17 януари 1919 г. - 23 март 2006 г.) е американец и първия човек, който отказал да носи оръжие по време на Втората световна война, но въпреки това получил конгресния Медал на честта - една от най-висшите военни награди на САЩ.

Поради своите религиозни убеждения като адвентист от седмия ден Дезмънд е желаел да служи на своята страна без да убива. Той служи в 77-ма пехотна дивизия като санитар, ефрейтор.

На 5 май 1945 г. Дезмънд Дос застанал върху окървавен пясъчен насип на остров Окинава и започнал да спасява войници, попаднали под огъня на японците, които преди това го осмивали и заплашвали че ще го застрелят в гърба. Той направил въже и помогнал с риск за живота си на 75 войници да избягат от сигурна смърт по време на едно от най-ожесточените сражения в Тихоокеанската кампания.

Господи, помогни да извадя още един. Само още един – се молел Дос по време на сражението. Едва след като и последният войник бил евакуиран, Дос потърсил сигурно място.

За неговата смела постъпка е поканен на 12 октомври 1945 в белия дом да получи медала на честта от президентта Хари Труман.

Историята на Дезмънд Дос едва напоследък стана известна на широката публика благодарение на документалния филм “Да откажеш по съвест” и на интереса на медиите. Режисьорът Тери Бенедикт пресъздава историята на Дезмънд Дос във филма "The Conscientious Objector".

Външни връзки