Съединението прави силата: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
к.
Ред 14: Ред 14:
<references/>
<references/>


{{Превод от|fr|L'union fait la force|54617015}}<!--
{{Превод от|fr|L'union fait la force|54617015}}
[[Категория:Национални символи на Белгия]] -->
[[Категория:Национални символи на Белгия]]
[[Категория:Национални символи на България]]<!--
[[Категория:Национални символи на България]]
[[Категория:Национални символи на Хаити]]-->
[[Категория:Национални символи на Хаити]]
[[Категория:Девизи]]
[[Категория:Девизи]]
[[Категория:Белгия]]
[[Категория:Хаити]]


[[de:Einigkeit macht stark]]
[[de:Einigkeit macht stark]]

Версия от 10:39, 27 ноември 2011

Девизът на бурите «Eendragt maakt magt»

Съединението прави силата е национален девиз (мото) на Белгия, България и Хаити, а в исторически план - на Акадия и южноафриканската бурска Република Трансваал (виж и англо-бурска война).

Произход

Изразът е с латинска етимология - Concordia res parvae crescunt или Ex unitate vires, като е девиз и на графство Пембрукшър в Уелс, канадската провинция Квебек и на студентската асоциация на вюрцбургските възпитанци "Тевтония" в Бавария, провеждаща сбирките си в замъка Кобург.

България

В България е въведен като национален девиз през 1887 г. след успеха на Съединението и избирането на новия княз Фердинанд I. Това е резултат от буквално заимстване, без изменения, на девиза на Белгия ("L'Union fait la force")[1], а не от преоткриване на великата сентенция.

Вижте също

Бележки

  1. Близнашки, Г. "Конституционализъм и демокрация", "Търновската конституция: историческа съдба и съвременна прекция", УИ "Св. Климент Охридски", София, 2009, с. 74.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата L'union fait la force в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​