Василий Каталей: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Добавяне: uk:Каталєй Василь Васильович
Ред 37: Ред 37:
[[Категория:Руски офицери]]
[[Категория:Руски офицери]]
[[Категория:Участници в Руско-турската война (1877-1878)]]
[[Категория:Участници в Руско-турската война (1877-1878)]]

[[ru:Каталей, Василий Васильевич]]
[[ru:Каталей, Василий Васильевич]]
[[uk:Каталєй Василь Васильович]]

Версия от 17:02, 29 ноември 2011

Василий Каталей
руски офицер
Роден
Починал
21 декември 1877 / 2 януари 1878

НаградиОрден Свети Владимир III степен
Орден „Свети Станислав“ I степен


Василий Василиевич Каталей ( от руски Василий Васильевич Каталей ) е руски офицер, генерал-лейтенант, участник в Руско-турската война (1877-1878)

Биография

Василий Каталей е роден през 1818 г. в Русия. Семейството е на потомствен офицер. Ориентира се към военното поприще. Завършва Нежинския лицей и постъпва на военна служба в Якутски Пехотен полк(1836). Първо офицерско звание, прапоршик от 1838 г. Като командир на Днепровски Пехотен полк е повишен във военно звание полковник (1861). Последователно е командир на Кексхолмски Гренадирски полк и Лейбгвардийски Литовски Пехотен полк. Генерал-майор от 1864 г. Началник на местните войски в Казански и Санкт Петербургски военен окръг. Член на Главния комитет по устройство на Руската армия. Генерал-лейтенант от 1873 г.

Участие в Руско-турската война (1877-1878)

Пре сформирането на Действуващата Руска армия е назначен за началник на военните съобщения(свързочни войски). Развръща система от девет военнопроходни телеграфни парка, които през времето на войната работят на висота. Член на Полевия щаб на Действуващата Руска армия (началник на щаба, генерал-лейтенант Артур Непокойчицки).

Гвардейския паметник - гр. София
Знак на Гвардейския корпус

Преминава на строева служба, командир на III-а Гвардейска Пехотна дивизия в състава на Гвардейския корпус. Бие се храбро при Плевен.

През м. декември 1877 г. дивизията е в състава на Западния Руски отряд(генерал-лейтенант Йосиф Гурко). Генерал-лейтенант Каталей е назначен за началник на главните сили на отряда (31 батальона, 16 ескадрона и 44 оръдия). Участва в зимното преминаване на Стара планина. Главните сили се движат по маршрута с. Врачеш - с. Чурек (13-25 декември / 23 декември-4 януари). Условията са сурови. Наклон на стръмнините до 45 градуса, дъжд, последван от сняг, силен вятър и заледяване. През нощта на 15 / 27 декември войниците са затрупани от снега. На следващия ден се води бой при с. Негушево завършил с превземането на с. Потоп и с. Чурек. Авангарда на главните сили : Кавказката казашка бригада и Гродненски Хусарски полк (генерал-майор Отон Раух) участва в превземането на София (22-23 декември / 3-4 януари).

Едновременно е преследвана разбитата Орханийска османска армия. На 21 декември / 2 януари, генерал-лейтенат Каталей с целия си щаб е в авангарда на главните сили и настига османския ариегард при с. Петрич (Средногорие). Във възникналата от движение ожесточената престрелка е убит на място. Заедно с него е ранен генерал-майор Дмитрий Философов (командир на I-а Стрелкова бригада от III-а Гвардейска Пехотна дивизия), който умира от раните си в гр. Орхание (дн.Ботевград).

Памет

През 1885 г. в София е издигнат паметник на загиналите гвардейци от III-а Гвардейска Пехотна дивизия. На него са вписани имената на генерал-лейтенат Василий Каталей и генерал-майор Дмитрий Философов. Известен е с името Гвардейския паметник. По време на бомбардировките над София по време на Втората световна война е разрушен от авиационна бомба. След войната е възстановен. Частично реставриран през 1978 г. Българска телеграфна агенция(БТА) по повод на годишнина от своето създаване, възстанавява паметника в оригиналния му вид. Намира се на булeвард „Цариградско шосе“.

Източници

  • Освободителната война 1877-1878, ДИ "П.Берон", София, 1986, с. 28, 126, 143-144