Марк Твен: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (r2.7.1) (Робот Добавяне: mk:Марк Твејн)
Клемънс използва различни псведоними докато не се спира окончателно на Марк Твен. До [[1863]г, подписва скечовете си с Джош. Освен това използва и Томас Джеферсън Снодграс за поредица хумористични писма.
 
ПисателяПисателят твърди, че псевдонима му идва от годините, през които работил по Мисисипи, където два фатома показват, че дълбочината е достатъчна за преминаване. Два фатома са равни приблизително на четири ярда (≈3,6 метра), от където идва и "фамилията" му Твен (twain), която е архаизъм за "две". Лодкаря се провиква "марк твен", което означава "според мярката ''(марк/mark)'' дълбочината е два фатома".
 
Твен признава, че псевдонима му не е изцяло негова идея. В "Живот по Мисисипи" той пише:{{цитат|Капитан Исая Селърс не притежаваше големи литературни заложби, а набързо нахвърляше няколко параграфа чисто практическа информация за реката и се подписваше под тях с "Марк Твен", след което ги предаваше на "Ню Орлиънс Пикаюн". Тъй като бяха свързани със състоянието на реката те бяха точни и ценни; ... когато по телеграфа пристигна вестта за смъртта му, аз бях на тихоокеанското крайбрежие. Бях млад журналист и ми трябваше бойно име; затова конфискувах това на стария моряк и направих всичко по силите си, за да остане то такова каквото бе у него - знак, символ и гарант, че под каквото и да бъде сложено човек може да се обзаложи, че то е неопровержима истина; как успях да го постигна ще е нескромно да разкажа.}}
Анонимен потребител

Навигация