Направо към съдържанието

Дейна Скот: Разлика между версии

4511 байта добавени ,  преди 10 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
| университети = бакалавърска степен (математика)1954,[[Калифорнийски университет, Бъркли]]
}}
′′′Дана Стюарт Скот′′′ (роден на 11 октомври, 1932 г.) професор по [[Информатика|компютърни науки]], [[Философия|философия]], и [[Математическа логика|математическа логика]] в университета [[Университет „Карнеги Мелън“|"Карнеги Мелън"]], сега той е пенсионер и живее в Бъркли, Калифорния. НаучнитеНаучнaтa му кариера обхваща компютърни науки, математика и философия.
 
==Ранна кариера==
Той е получил бакалавърска степен по математика от [[Калифорнийски университет, Бъркли|Калифорнийския университет, Бъркли]], през 1954 година. Пише докторската си дисертация на сходни последователности от Пълни Теории под надзора на Aлонсо Чърч, докато e в Принстън, и защитава тезата си през 1958 година.
 
==Университета на Калифорния, Бъркли, 1960-1963==
Скот поема поста на асистент по математика, в [[Калифорнийски университет, Бъркли]] и се занимава с класически въпроси в математическата логика, особено теорията на множествата и Тарски теоритичен модел.
 
Джон Лемън и Скот започват работа по учебник по модална логика, който бил прекъснат от смъртта на Лемън, през 1966 г.. Скот разпространил непълна монография сред колеги, въвеждане на редица важни техники в семантиката на модел теория, най-важното е представянето на усъвършенстването на каноничнаят модел, който става стандарт.
 
==Станфорд, Амстердам и Принстън, 1963-1972==
След първоначалното наблюдение на Робърт Соловай, Скот формулира концепцията на Булеви стойностни модели, като Соловай и Petr Vopěnka направиха приблизително същото в същото време. През 1967 г. Скот публикува статия, доказателство на Независимостта на Continuum Hypothesi, в която той използва Булеви стойностни модели за предоставяне на алтернативен анализ на независимостта на Continuum Hypothesi , предвиден от Пол Коен. Тази работа донася на Leroy P. Steele награда през 1972 година.
 
==Оксфордския университет, 1972-1981==
Скот поема поста на професор по математическа логика на Философския факултет на [[Оксфордски университет|Оксфордския университет]] през 1972 г.
 
==Семантика на езиците за програмиране==
Този период води Скот до работа в тясно сътрудничество с Кристофър Стрейчи, и двамата успяват, въпреки интензивния административен натиск, да контролира голяма част от основните условия на труд за осигуряване на математическа основа за семантиката на езиците за програмиране.
 
==Работата на Скот за този период му носи награди:==
Харолд Pender - награда за прилагането му на понятия от логиката и алгебра за развитието на математическата семантика на езиците за програмиране от 1990 г.;
В 1997 Rolf Schock - награда в логиката и философията на [[Кралска шведска академия на науките]] за неговите концептуално ориентирани логични работи, особено създаването на домейн теория.
Болцано - награда за заслуги в областта на математическите науки от Чешката академия на науките от 2001 г..
EATCS Award за 2007 г. за неговия принос към теоретичните компютърни науки.
 
==Източници==
*Wikipedia - Dana Scott
14

редакции