Ландсхут: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: be:Горад Ландсхут
м r2.7.1) (Робот Добавяне: eu:Landshut
Ред 108: Ред 108:
[[es:Landshut]]
[[es:Landshut]]
[[et:Landshut]]
[[et:Landshut]]
[[eu:Landshut]]
[[fa:لندشوت]]
[[fa:لندشوت]]
[[fi:Landshut]]
[[fi:Landshut]]

Версия от 09:57, 3 декември 2011

Шаблон:НМ Ландсхут (Шаблон:Lang-de) е град в Бавария в югоизточна Германия. Намира се на брега на река Изар и е столица на Долна Бавария, един от седемте административни региона на Бавария. Населението му се състои от над 60 000 жители, което го прави най-големия град в Долна Бавария и втори по големина в източна Бавария. Заради характерния си герб е наричан „Градът на трите шлема” (немски: "Dreihelmenstadt")

Географско положение

Ландсхут е разположен в центъра на Долна Бавария. Река Изар тече през средата му, а самия той се намира на 72 километра североизточно от Мюнхен.

Landshut Hochzeit - фестивал-възтановка на сватба от 1475 година

История

Старият град на Ландсхут

Градът е основан през 1204 година от Лудвиг I, през 1231 вече е резиденция на рода Вителсбах, а през 1255 става столица на Долна Бавария. Тук през 1475 се състои един от най-пищните фестивали на Средновековието — сватбата между херцог Георг Баварски и полската принцеса Ядвига Ягелон.

През XVI век херцогът на Бавария Лудвиг X строи в града първия ренесансов дворец (Траусниц) на север от Алпите.

През Втората световна война в града се намира звено от концентрационния лагер Дахау.

След преместването на летището на Мюнхен близо до Ландсхут градът става атрактивно място за бизнес.

Забележителности

Центърът на града, включително замъкът Траусниц и църквата Санкт Мартин са в готически стил. Църквата Санкт Мартин е най-високата тухлена църква в света.

На всеки четири години се провежда „Ландсхутската сватба“ (Landshuter Hochzeit) — празник в чест на сватбата на Георг Баварски и Ядвига Ягелон. Следващото провеждане ще е през 2013 година.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Landshut в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​