Широколистна гора: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 4: Ред 4:
== Географско положение ==
== Географско положение ==


Широколистните гори в Азия заемат значителни площи от басейна на р. Амур,северните и западните части на Корейския п-в,както и част от Японските о-ви.
Широколистните гори в Азия заемат значителни площи от басейна на р. Амур,северните и западните части на Корейския п-в,както и част от Японските ви.


== Климат ==
== Климат ==

Версия от 19:29, 6 декември 2011

Широколистните гори са биом, характерен с преобладаващи букови и дъбови представители на флората.

Географско положение

Широколистните гори в Азия заемат значителни площи от басейна на р. Амур,северните и западните части на Корейския п-в,както и част  от Японските ви.

Климат

Климатът в този биом се отличава с мека, влажна зима и горещо, сухо лято. По крайбрежието на Източна Азия под влияние на мусон , лятото е влажно. Поради голямото разнообразие на условията за живот в него се различават две главни разновидности.

Флора

Характерната почва са кафявите горски почви, а покрай реките - алувиалните почви. Растителният свят е представенот много широколистни листопадни видове - монголски дъб, манджурски орех, амурска липа, бук, клен, ясен, от храстите - амурски люляк, дива роза и др.Тук се среща и растението ендемит жен-шен, от чиито корени се правят ценни лекарства.

Фауна

Животинският свят е богат. Тук обитават опасния амурски тигър, петнистият елен, дивата котка, в планините на Китай-пандата, а от птиците-фазан, птица мандарин, японски жерав, синигер и др.