Шахада: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2+) (Робот Изтриване: ur:شہادت
м Правопис
Ред 4: Ред 4:
== Текст ==
== Текст ==


Според ислямската теология от момента на произнасянето на шахада човекът се смята за мюсюлманин и е длъжен да съблюдава и останалите постановления на [[шериат]]а, до колкото те са му известни. Съществуват три форми на шахада:
Според ислямската теология от момента на произнасянето на шахада човекът се смята за мюсюлманин и е длъжен да съблюдава и останалите постановления на [[шериат]]а, доколкото те са му известни. Съществуват три форми на шахада:


=== Кратка форма ===
=== Кратка форма ===

Версия от 01:35, 8 декември 2011

Шахада или Шехадет (Шаблон:Lang-ar, Шаблон:Lang-tr), в буквален превод означаващо „свидетелство“ или „засвидетелстване“, е един от петте стълба на исляма и представлява ислямското символ верую. Шахада е засвидетелстване на вярата в единния Бог (Аллах), и в пророчествата на Мохамед, и е необходимо и достатъчно условие за приемането на ислямската религия.

Текст

Според ислямската теология от момента на произнасянето на шахада човекът се смята за мюсюлманин и е длъжен да съблюдава и останалите постановления на шериата, доколкото те са му известни. Съществуват три форми на шахада:

Кратка форма

Пълна форма

Най-пълна форма

Галерия

Вижте също

Външни препратки

Шаблон:Ислям-мъниче