Разлика между версии на „Mos maiorum“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1 байт изтрити ,  преди 9 години
м
(Нова страница: [[Картинка:Statue-Augustus.jpg|мини|250px|Император Октавиан Август сочи единствено верния път - [[Translatio ...)
 
 
== Употреба ==
Първата засвидетелствана употреба на израза го изкарва от устата на [[Катон Стари]], който опитал безуспешно да възстанови традиционните и век предходни римски добродетели, основани на уважението към труда, лоялността към родината, скромността и пестеливостта, и отказът наот безделие, но римляните не послушали видния си гражданин и сенатор като авторитет. Викът на [[Цицерон]] в [[Сенат]]а: [[O tempora, o mores]], отразява промяната или по-точно подмяната на ценностите в и на древноримското общество, въпреки изпълнението на личния завета на Катон от Рим от уважение към неговата памет - [[Ceterum censeo Carthaginem esse delendam]].
 
С установяването на [[империум]]а, [[Октавиан Август]] се опитва да възстанови древноримските ценности, които намират отражение и в издаваните по времето на империята т.нар. [[императорски конституции]], които обаче не се спазвали и изпълнявали.
 
== Съдържание ==
26 986

редакции

Навигация