Разлика между версии на „Картагенска цивилизация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Въпреки сезифовските усилия на [[Ханибал]], основаването на [[Нови Картаген]] и невероятния [[поход на Ханибал през Алпите]] със серия военни победи в Италия, Ханибал все пак бил принуден да се върне на африканския бряг, за да брани метрополията срещу армията на [[Сципион Африкански]]. [[Битка при Зама|Битката при Зама]] слага логичния край на всякакви картагенски миражи за средиземноморско господство, подобно на предходната при Химера. След нея било въпрос на време пунически Картаген да бъде разрушен, и това се случило през 146 г. пр.н.е. след [[Обсада на Картаген (149 г. пр.н.е.)|тригодишна обсада на града]].
 
Мястото на пуническата метрополия билабило посипанапосипано със сол от римляните и обявено за прокълнато. Едва с [[Lex Rubria]] е възстановено в съседна територия античното поселище, но вече като [[Римски Картаген]]. [[Северна Африка]] и частност бъдещата територия на [[Картагенски екзархат|Картагенския екзархат]] са сред първите територии на които прониква [[Файл:ранно християнство|ранното християнство]].
 
Картагенската цивилизация не изчезва отведнъж с разрушаването на Пунически Картаген, а се разтваря сред наследилите я цивилизации, култури и религии. Последните ѝ фрагменти изчезват на границата между античност и средновековие, ведно с [[пунически език|пуническия език]] или както метафорично се изразява [[Прокопий Кесарийски]] по това време секвестираната от император [[Тит]] [[менора]] от [[Йерусалимски храм|Йерусалимския храм]] потънала на борда на един превозваш я кораб на дъното на Средиземно море.
 
== Археологическа и културна реставрация ==
26 986

редакции

Навигация