Разлика между версии на „Емоция“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м
'''Емоция''' ({{lang-lat|emoveo}} - „вълнувам се“) е понятие, изразяващо психологичното състояние на индивида, повлияно от различни субекти и обстоятелства. Това състояние може да бъде както положително ([[възторженост]], [[радост]]), така и отрицателно ([[покруса]], [[скръб]]), но също така и състояние на безразличие ([[апатия]]). Емоцията е процес свързан с вътрешни състояния на организма, винаги свързани свследствие физиологични промени и има външна наблюдаема страна.
 
Понятието емоция се използва като [[синоним]] на [[чувство]] в ежедневието, но от гледна точка на психологията се различава от него.<ref>[http://flogiston.ru/library/leontev ''Потребности, мотивы и эмоции''], Москва, 1971</ref> Емоцията е високо интензитетно състояние, на силна краткотрайна [[възбуда]], временно и краткотрайно психологическо [[състояние]], а чувството може да бъде продължително, дълготрайно психологично [[субективно-оценъчно отношение]] към определен [[обект]]. Преносно „емоция“ означава дори [[качество]] на човек, подобно на „[[емоционалност]]“.
 
Учените [[Теория на Джеймс-Ланге|Джеймс и Ланге]] развиват теория]], според която емоционалното преживяване е предимно резултат от промени в [[тяло]]тотялото. [[Функционализъм|Функционалисти]] като [[Нико Фрейда]] и [[Арминду Фреиташ-Магаляеш]] твърдят, че емоциите са еволюирали със специфични функции — например, да предпазят човека.
 
== Основни емоции ==
[[Файл:Emotions.gif|мини|Дигарама на основните емоции]]
Осемте '''основни''' емоции са:
* [[Радост]]
* [[Изненада]]
* [[Омраза|Презрение]]
 
== Характеристики ==
== Класифицация на емоциите ==
== Еволюционна психология ==
== Мимични проявления ==
 
== Източници ==
<references />
 
{{Уикиречник|емоция}}

Навигация