Якоб ван Ройсдал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: hy:Յակոբ վան Ռոյսդալ
Teekkari (беседа | приноси)
Ред 90: Ред 90:
[[sv:Jacob Isaakszoon van Ruysdael]]
[[sv:Jacob Isaakszoon van Ruysdael]]
[[uk:Якоб ван Рейсдал]]
[[uk:Якоб ван Рейсдал]]
[[zh:雅各布··斯达尔]]
[[zh:雅各布·伊萨克松·范勒伊斯达尔]]

Версия от 09:32, 14 декември 2011

Якоб ван Ройсдал
Jacob van Ruisdael
холандски художник

Роден
Починал
ПогребанХарлем, Нидерландия
Активен периодот 1646 г. до 1682 г.
Семейство
Други родниниСаломон ван Рейсдал (чичо)
Подпис
Якоб ван Ройсдал в Общомедия

Якоб ван Ройсдал[1] (Шаблон:Lang-nl) е холандски художник от 17 век, майстор на пейзажната живопис и офортист.

Биография

Точната му рождена дата е неизвестна. Въз основа на документ, в който Ройсдал съобщава възрастта си, се знае, че е роден около 1628-1629 г. Фамилията му е с еврейски произход. Основните занаяти в нея са земеделието и художническия занаят. Дядото на Якоб ван Ройсдал, Якоб де Гойер е майстор-дърводелец, занимаващ се с изработката на скъпи мебели. Фамилията Ройсдал произлиза от името на замък в околностите на Амстердам, близо до който е била къщата на Якоб де Гойер. Двама от синовете му, Исак и Саломон стават художници. Те се местят в Харлем, предлагащ им по-големи възможности за упражняване на художническият занаят. Предполага се, че Якоб ван Ройсдал е син на Исак и Майкен Корнелисдохтер (буквално - дъщеря на Корнелиус), за чийто брак е запазено свидетелство. За Исак това е втора женитба. Според запазени документи, семейството е страдало от постоянни финансови проблеми. След смъртта на Майкен, Исак се жени на 9 март 1642 г. за трети път. От този брак се ражда доведената сестра на Якоб, към която той е силно привързан. Отношенията с мащехата му, Барбертген Хувенелс, изглежда не са били добри. Когато тя умира през 1672 г., той отказва да заплати разноските по погребението ѝ.

Прието е да се смята, че Якоб учи живопис при чичо си, Саломон ван Ройсдал, който за разлика от своя брат, успява да стане известен художник.

Най-ранната съхранена творба на Якоб ван Ройсдал е рисувана от него на 18 годишна възраст.

През 1648 г. той е приет в гилдията на харлемските художници.

Към 1650, съвместно с художника Николаес Берхем предприема пътуване в Западна Холандия и Германия.

Около 1650 г. Ройсдал си премества от Харлем в Амстердам. Първият биограф на художника, Арнолд Хаубракен (1660—1719), съобщава, че Якоб ван Ройсдал пребивавайки в Амстердам, извършил няколко успешни хирургически операции. Това сведение не съвпада с другите данни за живота на художника, но не може и да бъде отхвърлено напълно. Холандските художници от 17 век нерядко упражняват и втора професия: Ян Стен е съдържател на пивница а Ян Вермеер, собственик на странноприемница и търговец на картини.

На 14 юни 1657 г. Ройсдал преминава от менонитската към холандската реформаторска църква. В 1659 г. получава права на гражданин на Амстердам. Според запазено препоръчително писмо на художника, известният днес пейзажист Майндерт Хобема е негов ученик и помощник.

Доколко състоятелен е Ройсдал е невъзможно да бъде установено. Той рисува картините си за свободна продажба а не по поръчка и цените им са неизвестни. Изглежда финансовото му състояние е добро, тъй като около 1670 г. той си позволява да наеме ателие на площад „Дам“, в центъра на града.

Якоб ван Ройсдал умира в 1682 г. в Амстердам и е погребан в църквата „Свети Баво“ (Sint-Bavokerk).


В миналото се е смянало, че Ройсдал е завършил живота си с психическо разстройство и умрял в приют за бедни. Това погрешно схващане се дължи на факта, че пейзажистът има братовчед носещ същото име. Той е син на Саломон ван Ройсдал и ковач по професия. Документите разкриващи нерадостната съдба на Якоб ван Ройсдал касаят именно него. Допълнително объркване се получава от факта, че ковачът умира само няколко месеца преди братовчед си, пейзажиста.

Творчество

В ранното си творчество Ройсдал е повлиян от пейзажистите Ян ван Гойен, Ян ван де Велде и други. Картините му от този период са изпълнени в традициите на холандския пейзаж от първата половина на 17 век, но се отличават с грижливо изградената си композиция. Примери в това отношение са „Дюнен ландшафт“ от Старата пинакотека в Мюнхен, „Селски къщи на хълма“ и „Пейзаж с пътник“ в Ермитажа.

Като зрял период в изкуството на Якоб ван Ройсдал се определят годините след 1655. Пейзажите му стават изключително разнообразни по тематика: морски, горски, равнинни, дневни и нощни, спокойни и бурни. Рьоиздал насища творбите си с драматизъм, превръщайки обикновения пейзаж в изразител на сложни човешки емоции. Поради тази причина изкуството му е определяно като връхна точка в разцвета на холандската пейзажна живопис от 17 век[2].

Източници

Бележки

  1. В българския език няма общоприет начин на изписване на фамилията на художника (Ruisdael). Тя може да се срещне още като Рьоисдал, Рьойздал, Рейсдал, Рюйздал, Рьоиздал.
  2. „Голандская живопись XVII-XVIII веков в Эрмитаже“, Юрий Кузнецов, издателство„Искусство“, Ленинград, 1984 г.