Златен рог (Владивосток): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: hi:ज़ोलोतोय रोग
м r2.7.1) (Робот Добавяне: nl:Zolotoj Rog
Ред 30: Ред 30:
[[hi:ज़ोलोतोय रोग]]
[[hi:ज़ोलोतोय रोग]]
[[ja:金角湾 (ウラジオストク)]]
[[ja:金角湾 (ウラジオストク)]]
[[nl:Zolotoj Rog]]
[[nn:Zolotoj Rog]]
[[nn:Zolotoj Rog]]
[[no:Zolotoj Rog]]
[[no:Zolotoj Rog]]

Версия от 21:00, 19 декември 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Златен рог.

View of Владивосток and Златен рог from space
Cruiser "Varyag" in the Golden Horn Bay, Vladivostok, 1903.

Златен рог (Шаблон:Lang-ru) е залив в Японско море, около който е разположен град Владивосток. В него са разположени кораборемонтни заводи, търговското и рибарското пристанища на града.

Заливът разделя града и за избягване на транспортните неудобства са правени различни проекти за построяване на мост. Никой от проектите не е реализиран.

География

Златният рог е част от залива Петър Велики и е отклонение на пролива Източен Босфор, вдадено на север-североизток в полуостров Муравьов-Амурски. Има Г-образна форма, близка до формата на цариградския Златен рог, откъдето получава и името си. Източният бряг е част от нос Чуркин, а западният - от полуостров Шкот (наричан често Егершелд). Топонимите са свързани с историята на района.

В началото на усвояването на района (през втората половина на XIX век) бреговете имат стръмен хълмист релеф. Постепенно с разрастването на пристанището са заравнени изкуствено, застроени с кейове и пристани, и почти изцяло укрепени чрез стени. Краят на залива продължава в долина, по която тече река Обяснение.

Дъното е тинесто, с дълбочина 20-27 m при устието и 5-15 m при различните пристани.

История

Заливът е бил известен на китайците под името „Залив на златния трепанг“. Той може да е бил посетен от френски китоловец, който зимува през 1851 г. в залива Посет и за пръв път донася до Европа информация за залива Петър Велики.

През 1856 г. британският кораб „Уинчестър“ посещава залива като част от англо-френска ескадра, търсеща руската ескадра през Кримската война. Заливът е нанесен на картите като Порт Мей.

В 1859 г. граф Николай Муравьов-Амурски, генерал-губернатор на Източен Сибир, обикаляйки залива Петър Велики вижда добре заслонения залив, добрите му пристанищни качества и приликата с истанбулския залив. В резултат нарежда на брега му да се изгради военен пост и наименува залива Златен рог, а поста - Владивосток. Той става първото тихоокеанско пристанище на Руската империя и дава възможност за усвояването на полуостров Камчатка и цялото крайбрежие.

Външни препратки