България: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Zinoviev (беседа | приноси)
Добавена физическа карта на България
Ред 115: Ред 115:
Парламентът отговаря за прокарването на [[закони]], одобряването на бюджета, назначаването на президентски избори, избора и отзоваването на [[министър-председател на България|министър-председателя]] и други министри, обявяването на война, разполагането на войски извън България и ратифицирането на международни договори и споразумения.
Парламентът отговаря за прокарването на [[закони]], одобряването на бюджета, назначаването на президентски избори, избора и отзоваването на [[министър-председател на България|министър-председателя]] и други министри, обявяването на война, разполагането на войски извън България и ратифицирането на международни договори и споразумения.


[[Президент на България|Президентът на България]] се избира пряко за 5-годишен срок с право на едно преизбиране. Той служи като [[държавен глава]] и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
[[Президент на България|Президентът на България]] и [[Вицепрезидент на България|Вицепрезидент на България]] се избира пряко за 5-годишен срок с право на едно преизбиране. Той служи като [[държавен глава]] и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
Президентът оглавява Консултативния съвет за национална сигурност и макар да не притежава [[законодателна власт]], може да върне законопроект за по-нататъшно разглеждане, въпреки че парламентът може да отхвърли президентското вето с обикновено мнозинство при гласуване.
Президентът оглавява Консултативния съвет за национална сигурност и макар да не притежава [[законодателна власт]], може да върне законопроект за по-нататъшно разглеждане, въпреки че парламентът може да отхвърли президентското вето с обикновено мнозинство при гласуване.



Версия от 14:36, 2 май 2006

Вижте пояснителната страница за други значения на България.

Република България
Българското знаме

(Национален флаг)

Българският герб

(Национален герб)

Национален девиз:

Съединението прави силата

Официален език Български
Столица София
Президент Георги Първанов
Министър-председател Сергей Станишев
Площ
 — Общо
 — % вода
на 102-ро място
110 910 km2
0,3%
Население

 — Общо (2005)
 — Гъстота

на 90-то място

7 761 349
69,5/km²

Независимост


 — Обявена
 — Призната

от Османската империя


3 март, 1878
22 септември, 1908

Валута Лев
Часова зона UTC +2
Национален химн Мила Родино
Internet TLD .bg
Телефонен код 359

Република България е държава в югоизточна Европа. Разположена е в източната половина на Балканския полуостров. Граничи с Черно море на изток, с Гърция и Турция на юг, със Сърбия и Черна гора и Република Македония на запад, и с Румъния на север, разделена от река Дунав. Общата дължина на държавната граница е 2245 км, от тях 1181 км са сухоземни, 686 км — речни и 378 км — морски.

Пътната мрежа на България има дължина 36 720 км, а железопътната — 4 300 км.

История

Основна статия: История на България

През 1971 е приета нова конституция.

  • 1991 избори за 35 ОНС

България е член на ООН от 14 декември 1955, НАТО от 2002 година и ще бъде член на ЕС от 1 януари 2007.

Държавно устройство

Основна статия: Държавно устройство на България

България е парламентарна република. Българският еднокамарен парламент, Народно събрание, се състои от 240 депутати, избирани за срок от 4 години. Гласува се за списъци от кандидати на партии или коалиции за всеки от 28-те административни дяла. За да влезе в Народното събрание, една партия или коалиция трябва да спечели най-малко 4% от гласовете. Парламентът отговаря за прокарването на закони, одобряването на бюджета, назначаването на президентски избори, избора и отзоваването на министър-председателя и други министри, обявяването на война, разполагането на войски извън България и ратифицирането на международни договори и споразумения.

Президентът на България и Вицепрезидент на България се избира пряко за 5-годишен срок с право на едно преизбиране. Той служи като държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Президентът оглавява Консултативния съвет за национална сигурност и макар да не притежава законодателна власт, може да върне законопроект за по-нататъшно разглеждане, въпреки че парламентът може да отхвърли президентското вето с обикновено мнозинство при гласуване.

Административно деление

Основна статия: Административно деление на България

От 1999-та насам Република България административно е разделена на 28 области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Област София-град, Област София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Всички те са наименувани на областния си център, като самата столица образува отделна област. Преди това, от 1987 г. до 1999 г. страната е била разделена на 9 области.

География и климат

Основна статия: География на България

Физическа карта на България

България съдържа античната област Мизия и части от областите Македония и Тракия. Югозападната част на страната е планинска, там се намира най-високият връх на Балканския полуостров, връх Мусала, на 2925 м. надморска височина. Планинската верига Стара планина (или Балкан) се простира от устието на р. Тимок до нос Емине, като разделя България на Северна и Южна.

В Югоизточна България релефът е хълмисто-равнинен. Главни реки са Дунав на север, и Струма и Марица в южната част.

Климатът е умерен континентален (от 2000 до 2400 слънчеви часа годишно) с четири сезона: студена и понякога влажна зима със снеговалежи и средна температура от 0°C; топла и по-често влажна пролет; горещо, сухо лято със средни температури +23°C и топла слънчева есен. Средната годишна температура е 10,5°C.

Вижте също:

Икономика

Основна статия: Икономика на България

През 1989 г. централизираната планова икономика на България, изградена по съветски модел след 1946 г., закономерно рухва, повличайки след себе си и тоталитарния комунистически режим. Голяма роля за краха играят неспособността на плановата икономическа система да се развивав конкурентна пазарана среда, както и неспособното и неефективно управление на икономиките в целия социалистически блок. Кризата започва осезателно да се чувства след осемдесетте години на XX век. Тогава започва и натрупването на голям външен дълг.

След загубата на пазарите в СИВ, поставена в условия на пазарна конкуренция и с изостанала от останалия свободен свят икономика, България изпада в тежка икономическа криза. Кризата се подклажда и от умишлените действия на запазили властовите си позиции бивши управляващи функционери на БКП (преименувана по това време в БСП). Това е периода на прехвърляне на държавни капитали в частни ръце и организации, пряко подчинени на Партията и Държавна сигурност. Така се поставя началото на бандитската икономика. Динамичната намеса на МВФ, Световната банка, Европейският съюз и НАТО, осуетяват този сценарий и изиграват съществена роля за стъпването на България на пътя към свободна пазарна икономика.

В допълнение, санкциите на ООН спрямо Югославия и Ирак нанасят тежък удар на българската икономика. Първите признаци на съживяване се появяват през 1994 г., когато БВП на страната нараства и инфлацията спада. През 1996 г. обаче, икономиката на страната се срива поради недобри икономически реформи и нестабилна банкова система. От 1997 г. България върви по пътя към икономическо възстановяване: БВП нараства с около 4-5% годишно, постига се макроикономическа стабилност и се насрочва членство в Европейския съюз за 2007 г.

Правителството избрано през 2001 г., обещава да гони основните икономически цели, поставени през 1997 от предшественика му, т.е. поддържането на Валутния борд, прилагането на разумни финансови закони, ускоряването на приватизационния процес и предприемането на структурни реформи. Докато икономическите предвиждания за 2002 и 2003 г. прогнозираха възход в българската икономика, правителството все още е изправено пред проблемите, свързани с високия процент безработица и ниския жизнен стандарт. През 2004 г. България приключи преговорите с Европейския съюз и е назначена дата за присъединяване — 1 януари 2007 г.

Население

Основна статия: Население на България

Според преброяването от 2001 г., 83,9% от население на България е българско, като двете най-големи малцинства са тези на турците (9,4%) и на ромите (4,7%).

Останалите 2% включват няколко по-малки малцинства, включително арменци, руснаци, румънци, украинци, гърци и евреи. 84,8% от населението говори български език, който е и официален.

Повечето българи са източноправославни (83,9%), като само 12,1% изповядват исляма, 1,7% са римокатолици, 0,8% — юдаизъм, а останалите 1,6% се полагат на протестанти и други.

Култура

Основна статия: Култура на България

Вижте също

Голяма част от съдържанието на тези статии е взета от Световен справочник на ЦРУ 2000 и Американския държавен департамент 2003.

Външни препратки

Официални

Други

Общи исторически и икономически данни:

Средства за масова комуникация:

Култура:

Пътеводители:

Снимки:

Шаблон:Области в България