Феникс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Промяна: id:Foniks
Ред 53: Ред 53:
[[hu:Főnix]]
[[hu:Főnix]]
[[hy:Փյունիկ (դիցաբանական)]]
[[hy:Փյունիկ (դիցաբանական)]]
[[id:Feniks]]
[[id:Foniks]]
[[is:Fönix]]
[[is:Fönix]]
[[it:Fenice]]
[[it:Fenice]]

Версия от 13:59, 28 декември 2011

Вижте пояснителната страница за други значения на Феникс.

Фениксът е митологична огнена птица, която за древните египтяни била свещена. За него се казва, че живее 500, 1461 или 12594 години. Той е мъжка птица със златни и червени пера. В края на своя живот фениксът се вгражда в гнездо от канелено-кафяви клонки, които после той запалва. Птицата и гнездото изгарят с буйни пламъци и стават на пепел, от която се ражда новия феникс. Той балсамира пепелта на стария феникс в яйце от смирна и го занася в Хелиополис (на гръцки градът на Слънцето), намиращ се в Египет.

Феникс

Фениксът присъства като образ и в други митологии; въпреки, че той е представен по различен начин, той става популярен в раннохристиянското изкуство и литература като символ на прераждането, на безсмъртието и на задгробния живот.

Фениксът се свързва със слънцето и боговете на слънцето, като например древноегипетския бог Ра и древногръцкия бог Аполон.

Гърците твърдят, че фениксът живее в Арабия, близо до един кладенец. Сутринта той се окъпва в кладенеца, а богът на слънцето Аполон спира своята колесница (слънцето), за да го слуша.

В Шекспировата пиеса Бурята, този мит се споменава тук:

А в Арабия
има едно дърво, на феникса трона; един феникс
в този час царува там.
-(III.III.28)

За древните египтяни образът на феникса е близък до този на чаплата, но древните гърци и римляни го оприличават на паун или орел.

Вижте още