Патриотичен акт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Промяна: en:Patriot Act
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: fi:Patriot Act
Ред 23: Ред 23:
[[es:Ley Patriótica]]
[[es:Ley Patriótica]]
[[fa:لایحه میهن‌دوستی آمریکا]]
[[fa:لایحه میهن‌دوستی آمریکا]]
[[fi:USA PATRIOT Act]]
[[fi:Patriot Act]]
[[fr:USA PATRIOT Act]]
[[fr:USA PATRIOT Act]]
[[hu:Patriot Act]]
[[hu:Patriot Act]]

Версия от 16:53, 3 януари 2012

Патриотичният акт (Шаблон:Lang-en; пълно название Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) е федерален закон на САЩ приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“.

Приет след Атентатите от 11 септември 2001 г. законопроектът е утвърден от Палатата на представителите на Конгреса на САЩ с 357 срещу 66 гласа. Сенатът на САЩ приема законопроекта с 98 гласа срещу един против. На 26 октомври Джордж Уокър Буш подписва закона с пълното име „Закон от 2001 г., сплотяващ и укрепващ Америка чрез предоставяне на надеждни инструменти, необходими за борбата с тероризма и неговото въздържане“. Действието на Закона е удължавано няколко пъти, като следващата процедура е запланирана за 2012 г.

Законът често е подлаган на критики с идеята, че дава изключителни възможности на правителството на САЩ за противоконституционно упражняване на власт над гражданите, били те терористи или не, тъй като законът разширява правомощията на ФБР да извършва електронен шпионаж, явяващо се нарушение на четвъртата поправка към конституцията. Счита се, че не може този закон да е бил изготвен в отговор на събитията от 11 септември поради краткия срок за неговото официално изготвяне.[1]

Един от видните критици на закона е влиятелният американски политик и два пъти кандидат за президент на САЩ Рон Пол.

Вижте също

Препратки