Библеистика: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 4: Ред 4:
Днес световни центрове на Библеистиката са [[Германия]], [[Великобритания]], [[Испания]], [[Израел]], [[САЩ]] и скандинавските страни. На библейски изследвания днес са посветени десетки периодични издания на [[немски]], [[английски]], [[иврит]], [[френски]] и други езици. Годишно излизат десетки нови книги, посветени на проучвания на различни аспекти от Библията.
Днес световни центрове на Библеистиката са [[Германия]], [[Великобритания]], [[Испания]], [[Израел]], [[САЩ]] и скандинавските страни. На библейски изследвания днес са посветени десетки периодични издания на [[немски]], [[английски]], [[иврит]], [[френски]] и други езици. Годишно излизат десетки нови книги, посветени на проучвания на различни аспекти от Библията.


В Библеистиката са оформени секции по библейска [[археология]], [[история]], [[древни езици]] (по-специално за [[староеврейски език]]), [[теология]], [[екзегетика]], [[херменевтика]], [[история на религията]], [[сравнително религиознание]], [[сравнително езикознание]], [[патристика]] и т.н. Специално място в Библеистиката заема [[исторически метод|историческия метод]] с който се провежда сравнителен анализ на библейските такстове при съпоставянето им с [[апокриф]]ната и друга литература по време на написването или преработката (компилацията) на даден библейски текст.
В Библеистиката са оформени секции по библейска [[археология]], [[история]], [[древни езици]] (по-специално за [[староеврейски език]]), [[теология]], [[екзегетика]], [[херменевтика]], [[история на религията]], [[сравнително религиознание]], [[сравнително езикознание]], [[патристика]] и т.н. Специално място в Библеистиката заема [[исторически метод|историческия метод]] с който се провежда сравнителен анализ на библейските текстове при съпоставянето им с [[апокриф]]ната и друга литература по време на написването или преработката (компилацията) на даден библейски текст.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 01:22, 6 януари 2012

Библеистиката e научна дисциплина, която изучава различните аспекти на божието слово - Библията. Като самостоятелна дисциплина възниква в епохата на Просвещението в Свещената Римска империя. Началото на Библеистиката полага лютеранеца Йохан Бенгел с неговата "текстология на Новия завет".

Днес световни центрове на Библеистиката са Германия, Великобритания, Испания, Израел, САЩ и скандинавските страни. На библейски изследвания днес са посветени десетки периодични издания на немски, английски, иврит, френски и други езици. Годишно излизат десетки нови книги, посветени на проучвания на различни аспекти от Библията.

В Библеистиката са оформени секции по библейска археология, история, древни езици (по-специално за староеврейски език), теология, екзегетика, херменевтика, история на религията, сравнително религиознание, сравнително езикознание, патристика и т.н. Специално място в Библеистиката заема историческия метод с който се провежда сравнителен анализ на библейските текстове при съпоставянето им с апокрифната и друга литература по време на написването или преработката (компилацията) на даден библейски текст.

Вижте също

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библеистика“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​