Разлика между версии на „Ботаническа градина (Балчик)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(к.)
No edit summary
[[Image:Balchik_flowers.jpg|right|thumb|480px|Университетската ботаническа градина в Балчик]]
'''[[Университетска Ботаническа градина|Ботаническата градина]]''' на [[СУ|Софийски университет "Св. Климент Охридски"]] в [[Балчик]] е създадена през 1955 г. ТяДнес тя се простира на площ от 65194 дка, като част от нея е със статут на Защитена местност по закона на ЗЗТ. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона.
 
На територията на Университетска Ботаническата градина се допълванамира си арихитектурно-парковия комплекс „[[Балчишки дворец|Дворецът]]“, който е бил лятна резиденция на [[Румъния|румънската]] кралица Мария в началото на 20 век. Нейните основи са поставени през 1926 г. от швейцарския ботаник Жан Жони. По времето на кралицата е наричана "Градината на Аллах".
 
ИПрез до1955 днесг. теренът е запазенапредоставен уникалнатана колекцияСофийския отУниверситет кактусиза -създаване вторана поБотаническа големинаградина, вкоято светасе следизгражда тазипод ръководството на акад. проф. Даки Йорданов. УБГ Балчик е специализирана в [[Монако]]развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални [[растения]]. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито на площ от около 1 дка, която е втората по рода си в Европа след тази на [[Монако]]. В ботаническатаУниверситетска ботаническа градина - Балчик растат и други екзотични и рядко срещани дървета като: каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия и др. В тази неповторима градина се отглеждат околонад 2 000500 растителни вида.
 
На 27 юлиОт 2005 градината отбелязва 50-годишнина от своето създаване. През 2006 г. университетскатаУниверситетската ботаническа градина отваря своята новоизградена част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита на 50-годишния юбилей. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.
 
== Външни препратки ==
15

редакции

Навигация