Лобизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: kk:Лоббизм
FoxBot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Добавяне: cy:Lobïo
Ред 30: Ред 30:
[[ca:Lobby]]
[[ca:Lobby]]
[[cs:Lobbování]]
[[cs:Lobbování]]
[[cy:Lobïo]]
[[de:Lobbyismus]]
[[de:Lobbyismus]]
[[en:Lobbying]]
[[en:Lobbying]]

Версия от 10:38, 13 януари 2012

Лобизмът е характерна съвременна дейност на неформален натиск в полза на конкретно политическо решение. Вследствие широкото му практикуване, постепенно е институционализиран и включен в правния корпус на някои от съвременните държави и системи за управление - в англо-саксонската правна система.

Произход

Терминът лобизъм възниква в практиката на американската политика. С него се описват опитите за влияние над избраните представители при изготвянето на законите в Конгреса. Тази практика се разпространява широко в Англия в средата на 19 век, където лобизмът се изразява най-вече в опити за директно въздействие върху парламента.

Съвременна представа

Съвременното значение на лобизма е по-обхватно и е свързано с действията на групите по интереси, които целенасочено въздействат върху властта на различни нива с цел реализация на специфични корпоративни, включително и най-вече меркантилни интереси. Групите по интереси се стремят да оказват влияние и да търсят подкрепа не само от отделните депутати, а също от политически партии, публичната бюрокрация, различни публични институции, както и от масовата публика посредством медиите. Това развиване на лобизма и разширяването на търсените източници на подкрепа е свързано с нарастващото значение на изпълнителната власт.

Лобизмът днес често се свързва и с анализирането и разясняването на конкретен проблем, с цел управляващите да го възприемат като значим и да включат решаването му в актуалния политически дневен ред, като лобисткото влияние може да се изразява и в конкретната подкрепа за даден проект за решение. Съвременното лобиране може да се разглежда и като комуникативна връзка, при която гражданските, частните или групови интереси се представят пред съответното ниво от държавното управление и се опитват да окажат влияние върху процеса на взимане на политически решения.

Първият по-сериозен опит за регламентация на лобистките практики в България се прави в 39-то Народно събрание с внесения от депутата Борислав Цеков и група депутати от НДСВ законопроект на Закон за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност.

Източници

Вижте също


 : Статията се основава на или съдържа материал от Краткия политически речник на термините на Българското училище за политика.