Blizzard Entertainment: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 66: Ред 66:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://greenygaming.com/ GreenyGaming - GreenyGaming.com - Новини на български за Старкрафт 2, Диабло 3]

*[http://www.blizzard.com Официален сайт на компанията]
*[http://www.blizzard.com Официален сайт на компанията]
*[http://www.battle.net Battle.net портал]
*[http://www.battle.net Battle.net портал]

Версия от 09:00, 15 януари 2012

Blizzard Entertainment
ТипАкционерно дружество
Основаване1991
СедалищеЪрвайн, САЩ
Служители4600 +
ПродуктиWarcraft , Diablo и StarCraft поредиците
УебсайтBlizzard.com
Blizzard Entertainment в Общомедия

Blizzard Entertainment е разработчик и разпространител на компютърни и конзолни игри. От излизането на Warcraft през 1994 до ден днешен компанията е сред най-успешните в бранша. Офисите на Blizzard са разположени в град Ървайн, Калифорния. Европейският клон Blizzard Europe се намира около Париж, в град Велизи.

Компанията е известна с това, че почти няма случай, когато е обявила дата за излизане на дадена игра и всъщност я е спазила. Голяма част от феновете обаче не намират това за толкова голям проблем, тъй като репутацията на компанията се дължи именно на факта, че в по-голямата част от каталога им присъстват само хитови заглавия, много от които се считат за класики в жанровете си.

История

Blizzard Entertainment е основана през февруари 1991 като "Silicon & Synapse" от Майк Морхайм, Алън Адам и Франк Пиърс. Компанията разработва игри като Rock & Roll Racing и The Lost Vikings под крилото на Interplay. През 1994 Silicon & Synapse става Chaos Studios, но скоро става ясно, че компания с такова име вече съществува, и малко след това е избрано името Blizzard Entertainment. В края на същата година компанията е закупена от Davidson & Associates за малко над 10 милиона долара. Малко след това компанията пуска на пазара и първия си наистина голям хит - Warcraft.

От тогава досега фирмата е сменила няколко собственици — Davidson & Associates са закупени от CUC International през 1996, които на свой ред се сливат с HFS Corporation през 1997, за да създадат Cendant Software. След грандиозен скандал заради финансови измами, Cendant продава Blizzard на Havas през 1998, а само няколко месеца по-късно Havas става част от френския медиен гигант Vivendi Universal.

През 1996 Blizzard купува гейм-разработчиците Condor Games, които са преименувани на Blizzard North и създават изключително популярната поредица Diablo. Офисите им са в Сан Матео, Калифорния. През януари 1997 Blizzard представят своите интернет сървъри за игра в мрежа, познати под името Battle.net. Първата игра, която се възползва от възможностите на новата технология е именно Diablo.

На 16-ти май 2005 Blizzard купува Swingin' Ape, компания разработваща игри за конзолни системи. Впоследствие тя е преименувана на Blizzard Console и в момента там се работи върху StarCraft: Ghost.

На 1-ви август 2005 Blizzard обявява, че ще затвори офисите на Blizzard North в Сан Матео и ще прехвърли голяма част от бившите служители в офисите в Ървайн, за да продължат работа по все още необявен техен проект.

Заглавия


Считано до юли 2010, Blizzard официално разработва три игри - Diablo III, ново MMO и необявен проект.

Прекратени или замразени проекти

Вижте още

Външни препратки