Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Champion93 (беседа | приноси)
Champion93 (беседа | приноси)
Ред 34: Ред 34:
==История==
==История==


Днес директор е Ваньо Георгиев( [[хомосексуалист]]-[[педал]]/[[гей]] ), който е по известен като Ваньо мишока. Съществуват много спорове около разкриването на истинския пол на този индивид, тъй като крие женската си душа под мъжки костюми. Единственото сигурно нещо около тази личност е, че е просто един комплексиран нещастник!
Днес директор е Ваньо Георгиев( [[хомосексуалист]]-[[педал]]/[[гей]] ), който е по известен като Ваньо мишока. Съществуват много спорове около разкриването на истинския пол на този индивид, тъй като крие женската си душа под мъжки костюми. Единственото сигурно нещо около тази личност е, че е просто един комплексиран нещастник! Ваши Приятели - 11 "а" клас


Училището е основано през [[1828]] г. и е едно от най-старите училища в [[България]], утвърдило се не само в [[област Шумен|Шуменския регион]], но и в цяла Североизточна България.
Училището е основано през [[1828]] г. и е едно от най-старите училища в [[България]], утвърдило се не само в [[област Шумен|Шуменския регион]], но и в цяла Североизточна България.

Версия от 20:58, 16 януари 2012

Шаблон:Инфо училище

Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ е профилирано средно училище в град Шумен. Директор на училището е Ваньо Георгиев.

История

Днес директор е Ваньо Георгиев( хомосексуалист-педал/гей ), който е по известен като Ваньо мишока. Съществуват много спорове около разкриването на истинския пол на този индивид, тъй като крие женската си душа под мъжки костюми. Единственото сигурно нещо около тази личност е, че е просто един комплексиран нещастник! Ваши Приятели - 11 "а" клас

Училището е основано през 1828 г. и е едно от най-старите училища в България, утвърдило се не само в Шуменския регион, но и в цяла Североизточна България.

До 1854 година е девическа гимназия, след което става смесено училище. През 1891 г. патрон на гимназията става богатият шуменски търговец Нанчо Попович, отделил голяма сума за издръжка и построяване на нова сграда. С историята на гимназията са свързани имената на Сава Филаретов, Стефан Изворски, Сава Доброплодни, Добри Войников, Тодор Икономов, Царевна Миладинова, Анастасия Паскалева, Илия Блъсков, Панайот Волов, Янко Сакъзов и други.

През 1970 г. училището се профилира като математическа, а 14 години по-късно - като природоматематическа гимназия.

В периода преди 10 ноември 1989 няколко десетки години е носило името на видната антифашистка Лиляна Димитрова. Неин бронзов паметник и днес стои в двора на училището. През 1991 г. името на училището бива възстановено.

Специалности

Приемът на ученици става след завършен седми клас и успешно положени национален изпит по български език и литература и национален изпит по математика. Всички профилирани паралелки са с продължителност от 5 години със задълбочено обучение по природоматематическите профили математика, информатика, биология, химия и физика.

Паралелки с профилиращи учебни предмети:

  • 1. Математика; 2. Физика; 3. Английски език; Информатика.
  • 1. Информатика; 2. Математика; 3. Немски език; Български език и литература.
  • 1. Информатика; 2. Математика; 3. Английски език; Български език и литература.
  • 1. Биология; 2. Химия; 3. Английски език; Български език и литература.
  • 1. Информационни технологии; 2. Математика; 3. Английски език; 4. География.

Събития

На 6 декември Никулден (имен ден и на Нанчо Попович) училището ежегодно отбелязва своя патронен празник. Благодарение на дарителското дело на Нанчо Попович от 1937 г. денят се отбелязва и като „Ден на дарителя в България[1].

През 2010 г. десетокласникът Румен Христов печели втора награда от Международната олимпиада по информатика в Канада. Печели златен медал.[2] Това не е първата награда на Румен от престижни състезания.[3] На 4 октомври 2011 г. президентът Георги Първанов му връчва и наградата „Джон Атаносов - за ученици“.[4]

Външни препратки

Източник