Август: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Промяна: mdf:Сёроньков
Rezabot (беседа | приноси)
м r2.7.1) (Робот Промяна: ksh:Aujuss
Ред 124: Ред 124:
[[ko:8월]]
[[ko:8월]]
[[koi:Август]]
[[koi:Август]]
[[ksh:Aujußß (Moohnd)]]
[[ksh:Aujuss]]
[[ku:Gelawêj (meh)]]
[[ku:Gelawêj (meh)]]
[[kv:Моз тӧлысь]]
[[kv:Моз тӧлысь]]

Версия от 06:59, 22 януари 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Август.

Шаблон:МесецАвгуст Август е името на осмия месец от годината според Григорианския календар. Той има 31 дни.

Етимология

Месец август е наречен на Октавиан Август, първия римски император. През януари 27 г. с постановление на римския сенат месец секстилий е преименуван в август на името на императора.

Тъй като император Цезар Август за първи път стана консул през месец секстилий, тъй като и трите му триумфални завръщания в столицата станаха пак през този месец, тъй като легионите от хълма Яникул се присъединиха към него пак през този месец, а и Египет падна под властта на римския народ през същия месец, оттук следва, че този месец е бил и е най-щастливият на нашата империя, във връзка с което сенатът решава той да се преименува в август.[1]

Месецът има 31 дена, защото императорът искал неговият месец да има толкова дни, колкото и юли, месецът на Юлий Цезар. На латински месецът е бил известен като секстилий, тъй като е шестият месец според римския календар, който започва през март.

Август означава буквално „божествен, възвеличан“.

Старото славянско име на месеца е било зарев, понеже според една теория елените се намират в любовния си период по това време и реват силно.

Събития през август

Когато годината е високосна, август и февруари започват на един и същ ден от седмицата.

Август, както Юни и Юли е типично летен месец, особено през първата си половина - с максимални температури между 28 и 33 градуса, на морския бряг от 28 до 32, по поречието на река Струма до около 36-37, в планините между 21 и 26, по най-високите върхове - 14-18 и с преобладаващо слънчево време. Ветровете най-често са югозападни. Валежите са сравнително малко, но когато ги има обикновено са придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, на места дори се наблюдават и градушки. През последните 7-8 дни обаче започва макар и съвсем слабо да се усеща фактът, че есента наближава. Най-често това се проявява чрез засилване на северозападните ветрове и слабо понижение на максималните температури - от 26 до 31 градуса, в планините - 20-25. Минималните стойности през първата половина на месеца все още са предимно между 18 и 23 градуса, но към края на месеца се понижават до интервала 15-20, главно заради по-дългата нощ - приблизително 11 часа без 10-15 минути

Източници

  1. Макробий, Сатурналий, I, 12, 36

Вижте още

Външни препратки