Лоцман: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
1801 байтове добавени ,  преди 10 години
редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Добавяне: ca, cs, da, de, el, es, et, fi, fr, he, hr, id, ja, kk, nds, nl, no, pl, pt, ru, sl, sv, zh, zh-yue)
Редакция без резюме
'''Лоцман''' (от {{lang-nl|loodsman}}) е [[моряк]], който помага за преминаването на [[кораб]] през определен опасен или натоварен плавателен район като вход на пристанище или устие на река. Лоцманът не е член на [[екипаж]]а на кораба, а се качва на кораба непосредствено преди опасния участък с помощта на [[катер]] или [[хеликоптер]]. Разговорно се употребява и думата пилот (от англ. pilot - водач)
 
Лоцманът обикновено трябва да има квалификацията на капитан на кораб. Той познава отлично своя район и помни редица белези и признаци, които, дори и да са описани в лоцията и показани на картата, трудно се откриват или оценяват от капитана на кораба. Лоцманът също гарантира непрекъснато и незабавно следене на измененията в района.
 
Управлението на кораба с помощта на лоцман се нарича лоцманско провеждане. То е задължително за почти всички пристанища по света. В някои райони е препоръчително или задължително само за определени типове кораби (напр. в Босфора). Решението за задължителността се взема от местните морски власти.
 
Лоция е книга, подробно описание на водните пътища. Съдържа данни за водите и климата, за определените и препоръчителни курсове, описание на бреговете, данни за пристанищата и др.
 
Според [[Международно морско право|международното морско право]] лоцманът е със статут на съветник и наличието му на борда на кораба не освобождава [[капитан]]а от пълна правна отговорност за кораба. <ref>http://pravoto.info/2009/02/uvod-predmet-na-mejdunarodnoto-morsko.html</ref>
 
Лоцманската професия е една от най-древните морски професии. Предполага се, че е подобни дейности са извършвани в [[Древна Гърция]] и [[Римската империя]] предимно от местни рибари. <ref>http://www.westcoastpilots.com.au/index.php/tag/maritime-pilot/</ref>. Португалските мореплаватели са ползвали помощта на арабски моряци, за да достигнат Индия първи от европейците (1497).
 
 
70

редакции

Навигация