Андроид: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Андроидът''' представлява [[робот]] или синтетичен организъм, направен да прилича и да се държи като [[човек]]. Думата идва от [[гръцки език|гръцкото]] ''andr-'', означаващо „ човек, мъж“ и наставката ''-eides'', означавала "сходен; подобен" (от ''eidos'', "видове"). Думата [[дроид]], робот от ''[[Междузвездни войни]]'', е производна на тази дума.
 
ЗасегаАндроидите андроидитеприсъстват са останалишироко в областта на [[научна фантастика|научната фантастика]], често са срещани в киното и телевизията. Въпреки това, напредъка в [[роботика]]та позволяват създаването на хуманоидни роботи.
Съвременната [[роботика]] позволява създаването на най-разнообразни хуманоидни роботи.
 
== Съвременни човекоподобни роботи ==
* Repliee R-1 — човекоподобен робот с външност на 5-годишно японско момиче, предназначен да се грижи за възрастни и недееспособни хора<ref>См. [http://techvesti.ru/node/491 Фото и видео человекоподобного робота Replie R-1]</ref>.
* Repliee Q2 — робот-момиче със име Repliee Q1expo бе показан на международната изложба World Expo в [[Айти (префектура)|Айти]] (Aichi), [[Япония]]. <ref>См. [http://news.ferra.ru/hard/2007/12/24/75811/ Repliee Q2 — самый «человечный» андроид]</ref>.
 
 
'''Подробен преглед на разработките на човекоподобни роботи по света може да се намери на сайта Androidworld: <ref> [http://www.androidworld.com Androidworld]</ref>.'''
 
== Източници ==
12

редакции

Навигация