Черковна (област Варна): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 16: Ред 16:


== История ==
== История ==
Историята на черковненци говори, че техните деди и бащи са били предприемчиви, будни и свободолюбиви хора. Не веднъж съдбата им е поднасяла горчилки, но те винаги са ги превъзмогвали и чрез упорит труд са превръщали своя роден край в градина. Не веднъж населението на Черковна е било принуждавано да напуща градените с упование за по- светли дни домове и да бяга далеч в Силистренско или зад пределите на родината. Но родния край то никога не е забравяло и отново се е връщало на своите земи. Градините и лозята отново са се разцъфтявали и натежавали с обилен плод и стада добитък са пълнели кошарите на работливите стопани.

Населението от този край е известно със своята ученолюбивост. Тук се отваря едно от първите училища във Варненски окръг, в което учат деца от целия Сърт. Черковна в ония времена бива не само административен, но културен и просветен център за този край.
<!-- == Религии == -->
<!-- == Религии == -->



Версия от 07:26, 10 февруари 2012

За другите български села с това име вижте Черковна.

Черковна
Общи данни
Население184 души[1] (15 март 2024 г.)
8,64 души/km²
Землище21,318 km²
Надм. височина226 m
Пощ. код9232
Тел. код05126
МПС кодВ
ЕКАТТЕ80710
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВарна
Община
   кмет
Провадия
Димо Димов
(ГЕРБ; 2023)

Черковна е село в Североизточна България. То се намира в община Провадия, Област Варна.

География

История

Историята на черковненци говори, че техните деди и бащи са били предприемчиви, будни и свободолюбиви хора. Не веднъж съдбата им е поднасяла горчилки, но те винаги са ги превъзмогвали и чрез упорит труд са превръщали своя роден край в градина. Не веднъж населението на Черковна е било принуждавано да напуща градените с упование за по- светли дни домове и да бяга далеч в Силистренско или зад пределите на родината. Но родния край то никога не е забравяло и отново се е връщало на своите земи. Градините и лозята отново са се разцъфтявали и натежавали с обилен плод и стада добитък са пълнели кошарите на работливите стопани. Населението от този край е известно със своята ученолюбивост. Тук се отваря едно от първите училища във Варненски окръг, в което учат деца от целия Сърт. Черковна в ония времена бива не само административен, но културен и просветен център за този край.

В селото е открито първото училище във Варненска област.

Културни и природни забележителности

В селото се намира черква на около 200 години, музейна сбирка разположена в старата сграда на училището, читалище.

Редовни събития

Личности

Пеню Иванов /Пенчо Йоанович/ - черковенски учител 1851-52.

Вълчо Кирчов [*1848] - учител в Черковна, ученик на Илия Блъсков 1857-60.

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България