Али ибн Аби Талиб: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
м robot Modifying: tr:Ali bin Ebu Talib
Soul assassin (беседа | приноси)
м Али ибн Аби Талиб“ преместена като „Али ибн Абу Талиб“: Баща му се казва Абу Талиб.
(Няма разлика)

Версия от 21:43, 14 май 2006

Али ибн Аби Талиб
أبُو الحَسَنْ عَلِيُّ بْنُ أَبِيْ طَالِبٍ الهَاشِمِيّ القُرَشِيُّ
халиф

Роден
ок. 599
Починал
ПогребанНаджаф, Ирак

Религияислям
Семейство
РодБану Хашим
СъпругаФатима
ДецаХусейн ибн Али
Абас ибн Али
Други родниниМохамед (баща на съпруга/съпругата)
Подпис
Али ибн Аби Талиб в Общомедия

Али ибн Аби Талиб, понякога записван Али ибн Абу Талиб и Али бен Талеб (ар. علي بن أبي طالب) (ок. 599 г. - януари 661 г.) е сахаби и ислямски водач. Братовчед на пророка Мохамед, женейки се за дъщеря му Фатима става също негов зет. За сунитите Али е четвъртия и последен от праведните халифи. За шиитите Али е първият имам и първият законен наследник на Пророка.

Али е роден в Мека около 599 г. Според шиитите той е роден в Каабата, най-святото място за мюсюлманите. Сунитите оспорват това твърдение. Баща му, Абу Талиб, е член на клана Бану Хашим на арабското племе кураиши и чичо на Мохамед. Той приема в дома си осиротелия Мохамед и го отглежда заедно с Али като братя.

Шиитите и някои сунити вярват, че Али е първият повярвал на Мохамед и приел Исляма. Освен него в спора за първенството е посочван Абу Бакр.

Спора кой трябва да е наследник на Мохамед и водач на мюсюлманите е причина за разделението на сунити и шиити. Според сунитите законният наследник е Абу Бакр и той е първият правоверен халиф, докато за шиитите законният наследник е Али и Абу Бакр е само узурпатор.

Външни препратки