Сакар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Правопис 1
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Sakar_Mountain_Bulgaria.jpg|right|thumb|300px|Лятно утро в Сакар]]
[[Картинка:Sakar_Mountain_Bulgaria.jpg|right|thumb|300px|Лятно утро в Сакар]]


'''Сакар''' е куполообразна гранична [[планина]] в Югоизточна [[България]] между реките [[Марица]], [[Тунджа]], [[Соколица]] и [[Сазлийка]]. Античното й име е ''Мастейра'', превеждано като "Свещена". Ландшафтът се формира предимно от хълмисти поляни и разпръснати села по граничната бразда, по протежението на която се стоят български и турски граничарски вишки.
'''Сакар''' е куполообразна гранична [[планина]] в Югоизточна [[България]] между реките [[Марица]], [[Тунджа]], [[Соколица]] и [[Сазлийка]]. Античното ѝ име е ''Мастейра'', превеждано като "Свещена". Ландшафтът се формира предимно от хълмисти поляни и разпръснати села по граничната бразда, по протежението на която се стоят български и турски граничарски вишки.


== Описание ==
== Описание ==

Версия от 14:21, 18 февруари 2012

Лятно утро в Сакар

Сакар е куполообразна гранична планина в Югоизточна България между реките Марица, Тунджа, Соколица и Сазлийка. Античното ѝ име е Мастейра, превеждано като "Свещена". Ландшафтът се формира предимно от хълмисти поляни и разпръснати села по граничната бразда, по протежението на която се стоят български и турски граничарски вишки.

Описание

Най-високата му точка е връх Вишеград (856 m), а най-ниската - водоотлива на Токлу дере - 45 m. През Сакар минава шосето Тополовград - Свиленград. Обитавана е от древността. Тя е един от най-богатите райони в България на много грабливи птици, които са на изчезване. Това прави планината важно място за екологията и защитата на българската флора и фауна.

Легендите говорят, че за известно време тук се е подвизавал Индже Войвода - легендарен кърджалийски главатар, който обръща гръб на бандитстването и се превръща в един от най-известните хайдушки предводители в България.

Най-голямото селище на територията на Сакар е Тополовград. В района на планината най-големи традиции има в областта на ловния и риболовния туризъм. Из местностите около Тополовград има много ловни хижи с опитни водачи, които могат да ви препоръчат различни маршрути за лов на дивеч.

Забележителности

Най-големите културно-исторически забележителности в района на Сакар са мегалитните паметници от ІІ-ро хилядолетие пр. Хр. - долмените, Устремският манастир „Св. Троица“, известен още и с името Хайдушки, защото строежът му е свързан с Индже войвода и Кара Колю, паметник на културата, крепостта Маточина и билзките до нея две скални църкви от Хв., светилището крепост Палеокастро, войнишкият паметник на убитите в Балканската война на връх Вълча крепост (Курткале).

Природните забележителности са още по-многобройни: каскадните потоци в местността "Казанките", скалните феномени: Орлето, Костенурката и връх Карталката, пещерата "Бабини бозки", феноменално красивото поречие Тясните скали (Даркая) и общо 7 защитени територии - 1 местност, наречена „Бакърлия” и 6 природни забележителности.

Селскостопански особености

В региона на Сакар се намира изключително подходящия "тероар" за отглеждане на лозя. Там се правят най-реномираните нови български червени вина от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира, получили признание от световноизвестни дегустатори.

Шаблон:Мъниче България