Битка при Химера (310 пр.н.е.): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
Командир на картагенците е [[Хамилкар (син на Гискон)]] и внук на [[Ханон Велики]]. Командир на Сиракуза е Агатокъл, [[тиран]] на Сиракуза.
Командир на картагенците е [[Хамилкар (син на Гискон)]] и внук на [[Ханон Велики]]. Командир на Сиракуза е Агатокъл, [[тиран]] на Сиракуза.


След битката Агатокъл събира остатъка от войската си, запалва лагера си и се връща в Гела. След тази загуба той загубва много от гръцките си съюзниците, които преминават към победителите; почти цяла Сицилия пада в ръцете на Хамилкар. Агатокъл се оттегля в Сиракуза, където е обсаден. В това положение той съставя плана за неговата прочута офензива, Африканския поход. На 14 август 310 г. той успява през нощта да напусне пристанището с 60 кораба и 14.000 души. След шестдневен път неговата флота пристига в Африка на тунизийския западен бряг на полуостров [[Кап Бон]], наблизо до Картаген. Агатокъл нарежда изгарянето на флотата, понеже нямал възможност да я пази. Така той тръгва без възможност за оттеглене. Той превзема градове по брега, между тях днешен [[Тунис]].
След битката Агатокъл събира остатъка от войската си, запалва лагера си и се връща в Гела. След тази загуба той загубва много от гръцките си съюзниците, които преминават към победителите; почти цяла Сицилия пада в ръцете на Хамилкар. Агатокъл се оттегля в Сиракуза, където е обсаден. В това положение той съставя плана за неговата прочута офензива, [[Африкански поход на Агатокъл|Африканския поход]]. На 14 август 310 г. той успява през нощта да напусне пристанището с 60 кораба и 14.000 души. След шестдневен път неговата флота пристига в Африка на тунизийския западен бряг на полуостров [[Кап Бон]], наблизо до Картаген. Агатокъл нарежда изгарянето на флотата, понеже нямал възможност да я пази. Така той тръгва без възможност за оттеглене. Той превзема градове по брега, между тях днешен [[Тунис]].


В Сицилия през 309 пр.н.е. Антандрос, брата на Агатокъл, побеждава и пленява Хамилкар. Главата му изпраща на Агатокъл в Африка.
В Сицилия през 309 пр.н.е. Антандрос, брата на Агатокъл, побеждава и пленява Хамилкар. Главата му изпраща на Агатокъл в Африка.

Версия от 09:47, 20 февруари 2012

Територията на действие на Агатокъл в Южна Италия

Битката при Химера (Шаблон:Lang-la, Шаблон:Lang-gr) се състои през 311 пр.н.е. или юни 310 пр.н.е. на южната част на река Химера (днес Имера Меридионале или Салсо, Fiume Salso) на остров Сицилия между картагенците и войската на Агатокъл от Сиракуза и завършва с победа на картагенците.

Битката се състои на река Химера между Агригент и Гела в Сицилия. Командир на картагенците е Хамилкар (син на Гискон) и внук на Ханон Велики. Командир на Сиракуза е Агатокъл, тиран на Сиракуза.

След битката Агатокъл събира остатъка от войската си, запалва лагера си и се връща в Гела. След тази загуба той загубва много от гръцките си съюзниците, които преминават към победителите; почти цяла Сицилия пада в ръцете на Хамилкар. Агатокъл се оттегля в Сиракуза, където е обсаден. В това положение той съставя плана за неговата прочута офензива, Африканския поход. На 14 август 310 г. той успява през нощта да напусне пристанището с 60 кораба и 14.000 души. След шестдневен път неговата флота пристига в Африка на тунизийския западен бряг на полуостров Кап Бон, наблизо до Картаген. Агатокъл нарежда изгарянето на флотата, понеже нямал възможност да я пази. Така той тръгва без възможност за оттеглене. Той превзема градове по брега, между тях днешен Тунис.

В Сицилия през 309 пр.н.е. Антандрос, брата на Агатокъл, побеждава и пленява Хамилкар. Главата му изпраща на Агатокъл в Африка.

Вижте също

Източници

Литература

  • Sebastiana Nerina Consolo Langher: Agatocle. Da capoparte a monarca fondatore di un regno tra Cartagine e i Diadochi. Messina 2000. ISBN 88-8268-004-5
  • Werner Huss: Geschichte der Karthager. Beck, München 1985. ISBN 3-406-30654-3