Разлика между версии на „Битка при Химера (310 пр.н.е.)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
м
Командир на картагенците е [[Хамилкар (син на Гискон)]] и внук на [[Ханон Велики]]. Командир на Сиракуза е Агатокъл, [[тиран]] на Сиракуза.
 
След битката Агатокъл събира остатъка от войската си, запалва лагера си и се връща в Гела. След тази загуба той загубва много от гръцките си съюзниците, които преминават към победителите; почти цяла Сицилия пада в ръцете на Хамилкар. Агатокъл се оттегля в Сиракуза, където е обсаден. В това положение той съставя плана за неговата прочута офензиваофанзива, [[Африканска експедиция на Агатокъл|Африканския поход]]. На 14 август 310 г. той успява през нощта да напусне пристанището с 60 кораба и 14.000 души. След шестдневен път неговата флота пристига в Африка на тунизийския западен бряг на полуостров [[Кап Бон]], наблизо до Картаген. Агатокъл нарежда изгарянето на флотата, понеже нямал възможност да я пази. Така той тръгва без възможност за оттеглене. Той превзема градове по брега, между тях днешен [[Тунис]].
 
В Сицилия през 309 пр.н.е. Антандрос, брата на Агатокъл, побеждава и пленява Хамилкар. Главата му изпраща на Агатокъл в Африка.
26 986

редакции

Навигация