Кралство на вандали и алани: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
'''Кралството на вандали и алани''' или както е по-познато само като '''Вандалското кралство''' е историческа държава в [[Северна Африка]] на германското племе [[вандали]] и съюзените им [[алани]].
 
Съществувало е от 429 до 534 г. на територията на бившата [[римска провинция]] [[Африка (провинция)|Африка]] и е обхващало днешните земи на [[Тунис]], крайбрежни части от [[Алжир]] и [[Либия]], както и островите [[Сардиния]] и [[Корсика]], т.е. предходните земи на картагенската пуническа конфедерация.
 
През [[429]] г. вандалите ведносъвместно с [[алани]]те завладяват територия в Северна Африка около бившия [[Картаген]], а през [[435]] г. получават [[статут]] на [[федерати]] от императора на запада. През [[439]] г. завладяват [[Римски Картаген]] и той става тяхна столица.
 
Начело с [[Гейзерик]] вандалите нахлуват в римската провинция [[Италия (римска провинция)|Италия]] и разграбват [[Рим]] през [[455]] г., с което остават в [[история]]та с [[термин]]а [[вандализъм]].
Вандалското кралство е разгромено от [[Византия]] през [[533]]-[[534]] г. във [[Вандалска война|Вандалската война]].
 
След разгрома на [[кралство]]то вандалитепо-голямата сечаст от нахлулите в [[Западната Римска империя]] под хунски натиск вандали и алани заселватостават на [[Иберийския полуостров]], [[Галия]] и [[Италия]]. Смесват се с местното население след падането на [[Западна Римска империя|Западната Римската империя]] и участват във формирането на днешните [[испанци|испанска]], [[французи|френска]] и [[италианци|италианска]] [[нация|нации]]. Също така част от вандалите и аланите остават в района на [[Магреб]], където и до днес в някои райони на Тунис и Алжир примерно могат да се видят руси и синеоки хора.
 
== Вижте също ==
[[Категория:Вандали]]
* [[Толедски събори]]
[[Категория:Исторически държави]]
 
[[Категория:История на Африка]]
[[Категория:ИсторияКралство на Магребвандали и алани]]
 
[[ar:المملكة الوندالية]]
26 986

редакции

Навигация